IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei и Tencent са сред компаниите с най-много патенти за киберсигурност

Челното място в класацията се държи от американска компания

10:23 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските компании спечелиха позиции на глобалния пазар на патенти в сектора на технологиите за киберсигурност. Това се случва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, пише Nikkei Asia.

Китайски фирми като Huawei и Tencent представляват шест от десетте най-големи притежатели на патенти в сектора за киберсигурност към август, въз основа на данни, събрани от Nikkei в сътрудничество с американския доставчик на информационни услуги LexisNexis. Данните вземат предвид патенти, регистрирани в 95 държави и региони.

Докладът твърди, че американският технологичен гигант IBM е на първа позиция с 6363 патента, следван от Huawei и Tencent, съответно с 5735 и 4803 патента.

В топ 10 попадат финансовото звено на Alibaba – Ant Group, което е на 6 място с 3922 патента, както и Alibaba Group Holding с 3122 патента, пише Nikkei. Държавният инвестиционен фонд China Investment Corp. има 3042 патента.

Данните излизат наяве в момент, в който нарастващото напрежение между САЩ и Китай накара редица компании от страните да търсят все по-голяма независимост както в научен, така и в технологичен план. Например наскоро САЩ затегнаха ограниченията върху износа на чипове с изкуствен интелект към Китай поради нарастващи опасения, че Пекин може да използва тези компоненти, за да развива военните си способности, предава Ройтерс.

Хироко Осака, ръководител на маркетинга за Азия в отдела за интелектуална собственост на LexisNexis Japan, е цитиран да казва, че има „драматично увеличение на заявките от китайски фирми като цяло, особено от 2018 г. насам“.

Huawei попадна в центъра на санкциите на САЩ, насочени към гарантиране сигурността на мрежите и веригите за доставки на САЩ, откакто преди пет години Вашингтон затегна контрола върху износа на високотехнологичните фирми.

През 2018 г. САЩ наложиха забрана на своите институции и агенции да използват оборудване или услуги от Huawei. През 2019 г. китайската компания беше поставена в черния търговски списък на САЩ, който ограничава американските фирми да правят бизнес с нея. Вашингтон също така ограничи достъпа на Huawei до направени в чужбина полупроводници, произведени с американски технологии.

„Значението на защитата на интелектуалната собственост беше подчертано отново в битката за надмощие в развитите технологии и данни, което може да е предизвикало нарастване на подадените заявления от китайски фирми“, коментира Осака пред Nikkei Asia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още