IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грубата намеса от Брюксел в областта на патентите може да бъде контрапродуктивна

Правителственото определяне на цените рядко работи според плана, пише Брук Мастърс за FT

15:01 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Настана битка за технологиите, които стоят зад нашите смартфони, свързани автомобили и интернет на нещата, пише финансовата редакторка за САЩ на Financial Times Брук Мастърс. От едната страна: Apple, BMW и други големи производители. От друга, телекомуникационните групи, които изобретиха и контролират „стандартните основни патенти“ (SEP), които позволяват на всички видове джаджи да имат достъп до 5G и WiFi мрежите, от които се нуждаят, за да работят.

Западната конкурентоспособност, както и милиарди долари годишни лицензионни такси, са заложени на карта в радикалните предложения на ЕС за коригиране на това, което потребителите на патенти описват като „счупен пазар“. Има опасения, че предложеното от Брюксел преустройство, което Европейският парламент трябва да разгледа, когато се събере през септември, на начина, по който на Qualcomm, Nokia и други притежатели на SEP им се плаща за тяхната интелектуална собственост, може да доведе до забавяне на развитието на следващото поколение технологии за свързаност. Иновациите могат да бъдат обезсърчени, а бюджетите за научни изследвания пресушени.

Все по-широко разпространеното използване на патенти за свързаност разкри огромни напрежения в процес, който беше дефиниран от жестоки съдебни спорове между корпоративните гиганти. Производителят на автомобили Mercedes-Benz прекарва години в борба с искове за нарушения от страна на Nokia. Миналата година на Ford беше забранено за кратко да продава свързани автомобили в Германия, преди да постигне сделка с IP Bridge. Междувременно Apple и Qualcomm се сбориха в съда, преди да постигнат мащабно споразумение през 2019 г., и дори след това Apple опита отново, преди да бъде отрязан от Върховния съд на САЩ.

Всичко произтича от похвалните усилия за избягване на несъвместими технически стандарти. Конкурентните компании се съгласяват да използват определен метод за решаване на важни проблеми, който след това се превръща в SEP. Съответният дизайнер има гарантирани клиенти, но трябва да се съгласи да лицензира своя продукт към всеки на „справедлива, разумна и недискриминационна“ цена.

Когато въпросните продукти бяха предимно компютри и смартфони, свадите бяха жестоки, но сравнително ясни. Сега, когато вселената от свързани продукти се разрасна до сектор в размер на 4,8 трилиона долара, обхващащ газомери, етикети за багаж и индустриално оборудване, ситуацията е съвсем различна.

Помислете за автомобилите: собствениците на патенти предпочитат да преговарят само с големите производители на автомобили и да си осигурят дял от крайната продажна цена. Доставчиците на автомобили казват, че това ограничава способността им за иновации и ги прави уязвими за принудата да поемат несправедлив дял от цената на патента.

Настоящата система също така позволява на глобалните компании да търсят приятелски съдилища (германските съдии бързо налагат съдебни забрани) и да използват заплахата от съдебни дела, за да упражняват натиск едни върху други относно цените. Някои предприемачи и малки предприятия се затрудняват да внедряват иновации без да нарушават правилата. Анализ на ЕС показва, че разходите само за съдебни спорове са 164 милиона евро годишно.

„Ако имате патент, който е насъщен, се радвате на монополна позиция. Компромисът е по-голям пазар на по-ниска цена, но ставката, плащана на носителите на патенти, се „отвърза“ от основната стойност“, обяснява Кент Бейкър, който е бил и от двете страни на дебата, първо в Qualcomm, а сега в u-blox.

Брюксел се опитва да направи процеса по-предвидим и по-лесен за навигация, особено за малкия бизнес. Предложеното решение, представено през април, облагодетелства потребителите пред собствениците на патенти, които са базирани предимно извън ЕС. То ще създаде централизирани SEP регистър и процес, ще наложи преговори преди влизането в съдебни спорове и ще използва външни експерти за определяне на справедливи цени и ставките, плащани на носителите на патенти.

Qualcomm, Nokia и други притежатели на патенти описват плановете като „дълбоко небалансирани“ и „неподходящи за целта“, заявявайки, че те ще намалят разходите на Apple и големите производители на автомобили за тяхна сметка. Те твърдят, че цените, определени от ЕС, бързо ще се превърнат в глобална норма, лишавайки ги от приходи, от които се нуждаят, за да финансират изследванията.

Освен това Европа не действа във вакуум. Притежателите на патенти и някои американски регулатори изразиха опасения, че плановете на ЕС ще насърчат Пекин да използва подобен процес на определяне на лицензионните ставки, за да помогне на своите национални корпоративни шампиони. Китайските антитръстови регулатори през юли излязоха с предложение за „несправедливо високи“ цени за SEP. Това може да навреди на компаниите и от двете страни, тъй като китайските фирми не само купуват западни лицензи, но сами контролират нарастващ дял от SEP.

Западните правителства трябва да се справят с постоянните съдебни спорове и сложните правила, които забавят прогреса. Но грубата намеса от Брюксел може да бъде контрапродуктивна. Правителственото определяне на цените рядко работи според плана. Нека се уверим, че така необходимите реформи няма да влошат нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още