IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се оплака в СТО срещу Китай в защита на технологичните си компании

Китай отказва правна защита за европейски компании, чиито права върху ключови технологии се ползват незаконно или без подходяща компенсация

18:55 | 18.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) завежда дело срещу Китай пред Световната търговска организация (СТО), тъй като азиатската страна ограничава достъпа на европейски компании до чуждестранни съдилища с цел защита и използване на техните патенти, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Китай сериозно ограничава дружества от ЕС, които имат права върху ключови технологии (като 3G, 4G и 5G), при защитаването на тези права, когато патентите им се използват незаконно или без подходяща компенсация, например от китайски производители на мобилни телефони, уточняват от Брюксел. Патентопритежателите, които се обръщат към съд извън Китай, често се наказват със значителни глоби в Китай, което ги подлага под натиск да се примирят с лицензионни такси под пазарните цени.

ЕС определя действията на Китай като несъвместими със Споразумението на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС). По тази причина и общността поиска консултации в рамките на търговската организация по казуса.

Тази китайска политика е изключително вредна за иновациите и растежа в Европа, тъй като на практика лишава европейските технологични дружества от възможността да упражняват и защитят правата, които им дават технологично предимство, смятат в Брюксел.

От август 2020 година насам китайски съдилища постановяват решения, известни като "забрани за водене на съдебно производство", за да упражняват натиск върху дружества от общността с патенти в областта на високите технологии и да ги възпрепятстват да защитават правомерно своите технологии. Освен това китайски съдилища заплашват с тежки глоби, за да възпрат европейските дружества да се обърнат към чуждестранни съдилища.

Китайските производители използват тези "забрани за водене на съдебно производство", за да се възползват от по-евтин или дори свободен достъп до европейски технологии.

Нееднократно представители на ЕС са повдигали въпроса пред Китай, но без резултат. 

Поисканите от ЕС консултации за уреждане на спора са първата стъпка в процедурата за уреждане на спорове в рамките на СТО. Ако в срок от 60 дни те не доведат до намиране на задоволително решение, ЕС може да поиска от СТО да създаде специализирана група, която да се произнесе по въпроса.

Патентите, до които се отнася този казус, са от съществено значение за стандарти. Те представляват патенти, които са абсолютно необходими за производството на стоки, които отговарят на определен международен стандарт. Тъй като използването на защитените с тези патенти технологии е задължително при производството например на мобилни телефони, патентопритежателите са поели ангажимент да лицензират тези патенти на производителите при справедливи, разумни и недискриминационни условия.

Поради това производителят на мобилни телефони следва да придобие лиценз за тези патенти (за който се заплаща лицензионна такса, договорена с патентопритежателя). Ако даден производител не се снабди с лиценз и/или откаже да плати, патентопритежателят може да се позовава на тези патенти и да се обърне към съд, който да спре продажбата на продуктите, съдържащи тази нелицензирана технология.

През август 2020 година Върховният народен съд на Китай реши, че китайските съдилища могат да забранят на патентопритежателите да се обърнат към съд извън Китай, за да защитят патентите си, като съдилищата въведат „забрана за водене на съдебно производство“.

Върховният народен съд също така реши, че нарушаването на такова определение може да бъде санкционирано с глоба в размер на 130 хил. евро на ден. Оттогава китайските съдилища вече са наложили четири такива забрани за водене на съдебно производство срещу чуждестранни патентопритежатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Явно Китай иска да си остане на сегашното технологично ниво и да бъде заобикалян отдалеч, няма проблеми :) По примера на Хуауей ще ги подкарат и нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още