IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marsh: Икономическата несигурност променя приоритетите на технологичните компании

Проблемите по веригата за доставки се отразяват на продажбите на хардуер, а компаниите обявяват невиждани от 20 г. съкращения, става ясно от доклада Global Technology Industry Risk

14:19 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Икономическата несигурност се отразява на риск мениджмънта в технологичните компании, водейки до пренареждане на приоритетите им. Това констатира тазгодишният Global Technology Industry Risk доклад на Marsh, водеща световна компания за професионални услуги в областта на управление на риска, стратегическите решения и човешкия капитал.

Докладът проследява как технологичния сектор се справя в период на глобална икономическа несигурност. В проучването се включват над 300 експерти в сферата на управлението на риска от 29 държави на шест континента, а целта му е да даде поглед върху това как се възприемат новите рискове, как те се отразяват на технологичната индустрия, а също така да предостави насоки за това как да управляваме по-добре рисковете в бъдеще.

Период на рестартиране

След повече от десетилетие на стабилен растеж технологичната индустрия е в период на рестартиране, породено най-вече от променящата се икономическа реалност. Глобалната икономика забавя своите темпове, а достъпът до нов капитал е на пауза, докато инвеститорите анализират и оценят този нов икономически пейзаж. Проблемите по веригата за доставки се отразяват на продажбите на хардуер, а технологичните компании обявяват съкращения на персонал на невиждани от 20 години нива, коментират експертите на Marsh.

Бавно възстановяване и несигурност

Постоянно нарастващата зависимост от технологиите и необходимост от свързаност доведе до огромен растеж в технологичната индустрия. Но докато светът се възстановяваше от пандемията от COVID-19, 2022 година поднесе нови предизвикателства, които секторът усеща и до днес. Рекордните нива на инфлация, повишенията на лихвените проценти и перспективата за глобална рецесия са само част от предизвикателствата, които застрашават растежа на технологичната индустрия днес.

Беше ли 2023 година по-предизвикателна от предходната за технологичният сектор в България?

„Годината беше и продължава да бъде изключително динамична за „Бианор Холдинг“ и за компаниите в групата. Бих я определил като по-предизвикателна за бизнеса ни, както в резултат на несигурната макроикономическа обстановка, така и заради по-високите дългосрочни цели, които си поставихме и изпълняваме. Паралелно с разрастването на екипите ни предприехме някои целенасочени действия за намаляване на рисковете, най-вече чрез диверсифициране на клиентското ни портфолио и специализация в актуални технологии, които очакваме да се развиват в бъдеще“, посочи Спартак Кабакчиев, оперативен директор на "Бианор Холдинг" АД.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Prо и председател на Асоциацията на иновации, бизнес, услуги и технологии, също даде своята оценка за периода на трансформации за сектора. „Последните години са пълни със събития, които разтърсват света и бизнесът неминуемо изпитва последиците от това, като отключва различни по вид предизвикателства. Въпреки това, в подобни условия се отварят и редица нови възможности”, посочи мениджърът.

В сянката на икономическите предизвикателства

Въпреки този по-оптимистичен прочит на годината от страна на бизнеса в страната в световен план технологичните компании все по-често са изправени пред трудни решения заради икономическата ситуация. Така 69% от запитаните в проучването вече са предприели стъпки за пряко намаляване на разходите (административни и оперативни), а 46% са редуцирали работната ръка или са спрели да наемат нови служители.

„В ситуации на икономическа несигурност е нормално компаниите да предприемат по-консервативен подход по отношение на посоката на инвестициите и привличането на нови кадри. Сигналите за различни кризи, които идват, както на локално, така и на глобално ниво неминуемо охладняват интереса на бизнеса към по-рискови действия“, е мнението на Илия Кръстев. Той обясни, че оптимизирането на вътрешните процеси се прави с внедряване на различни технологии, особено в контекста на случващата се революция в сферата на развитието на изкуствения интелект.

Спартак Кабакчев изразява друга гледна точка: „Икономическата несигурност засега не ни се отразява директно, продължаваме активно да търсим и наемаме специалисти, както и да инвестираме в обучение и в нови технологии. Стремим се да спазваме стриктна дисциплина по отношение на административните разходи, но що се отнася до привличането на нови кадри, по-скоро приемаме пазарната ситуация за благоприятна за разрастване“.

Най-големите рискове пред технологичните компании

Международният технологичен сектор определя като най-притеснителни рискове тези, които ще стават все по-комплексни. Сред тях са сигурност и поверителност на данните, дигитално прекъсване на бизнеса, технологични грешки и пропуски, репутационни рискове и IT устойчивост.

Развитието на портфолиото от продукти и услуги продължава да е с предимство в приоритетите на технологичните компании, но водещите стъпки, които те предприемат, според доклада са: разработване на нови продукти и услуги (82%), продажба на съществуващи продукти или услуги, които могат да бъдат използвани по нов начин (60%), партньорство с други технологични компании (54%), сливания и придобивания (48%), партньорство с компании извън технологичния сектор (25%).

Отвъд рисковете, проучването дава поглед и върху възможностите пред сектора. Според него, 34% от компаниите проучват как Metaverse може да работи за техните нужди, а 14% вече са там.

И докато за международния пазар Metaverse е интересна възможност, в България, по-скоро не е приоритет, а компании като A Data Pro и „Бианор“ концентрират усилия в AI и машинно обучение.

Технологичният сектор в бъдеще време

Как ще се развие секторът през идните години зависи пряко от подхода за справяне с нарастващите рискове и контрола върху разходите в икономическата обстановка, коментират от Marsh. Очакванията са компаниите да провеждат непрекъснати оценки на риска, да инвестират в маркетингови инструменти, да разбират по-добре цялата рискова екосистема и да се използват възможностите, които новите технологии предлагат.

„Бизнес средата в момента предоставя много добри възможности за развитие на индустрията на знанието в България и региона през 2024 г. Скоростта на адаптацията в момента е по-важна от големината на компаниите, тъй като глобалните процеси в технологичния сектор и изкуствен интелект премахват бариери и се фокусират върху бързата трансформация на организациите. Регионът ни има шанс да се настигне западния свят по отношение на развитието на технологии и успешни компании, които оперират и извън рамките на Югоизточна Европа“, прогнозира Илия Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още