IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натанаил Стефанов: Идеите на учените се срещат с изпълнението на предприемачите

Нова акселераторска програма ще подпомага учени, изследователи и предприемачи, съобщи заместник-председателят на УС на София Тех Парк

21:08 | 09.10.23 г.

София Тех Парк започва нова инкубационна и акселераторска програма, чиято цел е да подкрепи учени, изследователи, студенти и предприемачи. Целта е иновациите да излязат от лабораториите. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Натанаил Стефанов, заместник-председател на управителния съвет на София Тех Парк. Той е на мнение, че екипът е най-важната част от създаването и успеха на един продукт на пазара. Според него обаче, у нас все още няма достатъчно интерес у децата да се занимават с наука и има нужда от много повече усилия това да се случи.

„До сега София Тех Парк помага на учени и изследователи, които работят в парка. Новата инкубационна и акселераторска програма на София Тех Парк – South East European Innovators Program (SEEIP) за иноватори из цялата страна има цел да се разрасне, обхващайки Централна и Югоизточна Европа. Тя съчетава в себе си елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер, като е насочена към три групи – учени, студенти и предприемачи, които по една или друга причина не получават подкрепа от никъде“, обясни Стефанов. Той посочи, че първата част на програмата е дигитална и представлява обучение на учени и изследователи, като целта е да ги направи предприемачи, и предимството е, че не се налага да напускат родните си места.

Натанаил Стефанов поясни, че много учени не искат да стават предприемачи, затова ги запознават с екипи, които се наемат да изпълнят проектите им. По думите му, все още има много предприемачи и компании, които и след акселераторската програма имат нужда от помощ. Той потвърди, че програмата е съобразена с нуждите и работата на кандидатите, а не обратното.

Според заместник-председателя на ръководството на София Тех Парк учените и предприемачите в началото проучват дали идеята заслужава да продължи напред, има ли нужда пазарът от техния продукт или услуга, и чак след това да започнат разработка.

Той отбеляза, че хората осъзнават, че не могат да свършат цялата работа по един продукт, най-често се отказват от идеята си, защото преценяват, че е твърде рисковано, както и че наемането на голям брой хора изисква време и усилие.

„Екипът е най-важната част от проекта", заяви Натанаил Стефанов и подчерта, че не толкова добър продукт, но подкрепен с чудесен екип, има много по-голяма вероятност да успее, отколкото чудесен продукт, но зад него да има екип, които не разбира. "Голяма част от предприемачите вече осъзнават това и се инвестира най-вече в хора.“

Според него в България има добра предприемаческа среда с дейни хора, които имат желание да развиват проекти, както и немалко организации за подкрепа на предприемачеството.

Какъв е потенциалът на лабораториите и експериментариума, с които инкубаторът на София Тех парк разполага, за да продължи да е място за иновации и развитие? Какви научни разработки разгръщат потенциала си? Кои организации се занимават с роботика и автоматизация? Какви са предизвикателствата пред предприемаческата система в България? Има ли достатъчно интерес у децата да се занимават с наука?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още