IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма за новатори и предприемачи подпомага науката и бизнеса

В сферата на стартъпите София Тех Парк е подкрепил около 60 компании в целия спектър

15:50 | 13.08.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

На 4 октомври София Тех Парк дава старт на програма, която сме кръстили ''Програма за новатори на Югоизточна Европа'' и включва в себе си елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер. Направена е от предприемачи, като фокусът е върху изследванията и научноизследователската и развойна дейност. В България и целия регион има много разработки, които не са комерсиализирани и ние искаме да помогнем именно на тях и на хората зад тях да ги наложат на пазара. Целта е да подпомогнем изследователи, предприемачи и иноватори, които развиват иновации в научноизследователската сфера, като по този начин подпомагаме науката и бизнеса. Това казаха Натанаил Стефанов и Моника Велкова, Тех Парк в предаването ''UpDate'' по Bloomberg TV Bulgaria.

''Програмата е структурирана на два етапа. На първо място започва с обучителна програма и след като покажете развитие и потенциал сте приети в самата програма, където ще работите с ментори. Програмата може да продължи в рамките на 3 години, тоест тя е с поглед в бъдещето. Целта е да подкрепим не само намирането на инвеститор , но излизането на чуждестранен пазар.'', разказва  Моника Велкова.

Гостите споделят, че програмата е отворена, не е модулна, като всеки може да се включи по всяко време. Компаниите, които могат да се включат, са както вече регистрираните в Търговския регистър, така и новосформирани екипи.

''Искаме да работим с абсолютно всички. Идеята е освен тези, които са у нас, да изградим връзки с инвеститори извън България. Искаме да имаме стратегически инвеститори, които не само да помогнат финансово, но да имат и специфичните контакти така, че да могат да наложат дадения продукт на пазара .'', споделя Натанаил Стефанов.

Гостите разказват, че в сферата на стартъпите София Тех Парк е подкрепил около 60 компании в целия спектър. Те твърдят, че в момента има различни програми, които подпомагат развитието на стартъп екосистемата у нас. Според тях това, което липсва, е помощ на начален етап и продължителност след това.

''Искаме да стартираме с една група от 10 до 15 екипа, с които да работим фокусирано. Хубаво да се каже, че когато правихме дизайна на програмата обиколихме цялата страна,  говорихме с учени, с предприемачи и с инвеститори относно какви са проблемите на средата. Също така осъзнаваме, че това е програма, която ще се развива в движение.''

Целия коментар гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''UpDate'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още