IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се съчетават идеите с иновациите в перспективните стартъпи?

Може ли да се намали рискът на финансиране при стартиращи компании, коментира Ангел Ангелов, управляващ партньор в Innovation Capital

13:56 | 29.08.23 г.

В началото на месец септември Innovation Capital започва съвместна инициатива със Sirma, като фондът е партньор в Sirma Advantage Lab. С общи усилия търсим компании, насочени в темата за изкуствения интелект (AI), компании, които имат в продукта си някаква форма на AI. Това което Innovation Capital дава на програмата е финансовото партньорство, както и събирането на потенциални кандидати. Sirma е техническият партньор, а в бъдеще имат опция да инвестират. Това съобщи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Ангелов, управляващ партньор в Innovation Capital.

По думите му към този момент в портфолиото на Innovation Capital има над 150 компании. Ангелов заяви, че в Югоизточна Европа няма друг фонд, който да прави толкова много инвестиции на годишна база. Фондът има четири реализирани изхода от компании, като в момента се преговаря за още три допълнителни изхода, които могат да се реализират до края на годината или в началото на следващата.

„Имаме компании, които за по-малко от една година са стигнали от нула до 1 млн. лева оборот, което е впечатляващо дори и без продукт. Имаме компании, които все още не са започнали да правят приходи, но имат голям потенциал“, коментира мениджърът.

Той обясни, че Innovation Capital e на пазара от близо четири години и има поглед и влияние върху екосистемата. „За тези години се наблюдава сериозно повишаване на качеството заради натрупването на количествени и качествени паралели. Компании, които не за пръв път развиват бизнес идея са с по-голям шанс да бъдат успешни. Качеството както на идеите, така и на самото изпълнение, е с по-висока добавена стойност и с потенциал за компанията да бъде успешна“, заяви Ангелов.

Той посочи, че фокусът на фонда е насочен към теми свързани с кръгова икономика, дигитализация и устойчиво развитие и макар че Innovation Capital е агностичен фонд - инвестира в различни сектори, технологични и нетехнологични компании, изборът е върху технологичните, защото те имат най-голяма възможност да растат на пазара.

Каква беше програмата на Pitch@the Beach на Innovation Capital? Какви компании финансира фондът и как избира перспективните стартъпи? Каква е инвестиционната среда в стартъп екосистемата? Ще се превърнат ли Бургас и районът технологичен хъб?

Повече за размера на инвестициите и как се отличават най-добрите идеи може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестор.бг търси новия ЕДНОРОГ на България - ако имаш стартъп, кандидатствай ТУК до 31 август.

Founders Today е проект, който дава възможност на шестима успешни създатели на стартиращи компании да получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още