IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за рисков капитал свиват мегафондовете си, променяйки стратегиите си

Продължителният мечи старъп пазар принуждава някои компании да се разделят с инвестициите си и да намалят плановете си за разширяване

15:26 | 16.07.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Компаниите за рисков капитал свиват мегафондовете, създадени по време на технологичния бичи пазар, показвайки как стартъп инвеститорите намаляват амбициите си въпреки острия ръст в стойността на публично търгувани технологични акции, съобщава Wall Street Journal.

През по-голямата част от последното десетилетие инвеститори в Силициевата долина създаваха все по-големи и големи фондове, надявайки се да уловят по-голяма част от бързо разрастващия се технологичен пазар. Докато стартъпите набъбваха по размер, компаниите за рисков капитал подписваха огромни чекове на дружества, които не приличаха много на младите бизнеси, които рисковата индустрия има за цел да поддържа.

Стратегията даде обратен ефект, когато технологичният пазар се срина в началото на миналата година, оставяйки мегафондове с преоценени дялове в стартъпи, които нямаха големи перспективи да излязат на борсата. Vision Fund на SoftBank – инструмент за 100 млрд. долара, основан през 2017 г., който популяризира по-дръзкия подход в инвестирането, изтри милиарди долари от стойността си тази година, отписвайки стойността на дяловете си в стартъпи.

Някои лидери на рискови фондове казват, че се отказват от преди популярната стратегия за сметка на по-скромни инвестиционни подходи.

През март компанията за рисков капитал Y Combinator елиминира инвестиционно подразделение за растеж, наречено Continuity, което беше вложило повече от 3 млрд. долара в стартиращи компании в късен етап, позовавайки се на необходимостта да пренасочи усилията си към управлението на своя стартъп акселератор.

Y Combinator си изгради име, управлявайки своята акселераторска програма, която осигурява финансиране и обучение на основатели, стартиращи нови компании. Компанията основа Continuity през 2015 г. и инвестира над половината последните средства за 1,4 млрд. долара на подразделението, когато стартъп оценките бяха на върха си през 2021 и 2022 г.

Компанията за рисков капитал Social Capital, управлявана от серийния основател на SPAC дружества Чамат Палихапития, по-рано тази година се отказа от плановете си да създаде фонд за 1 млрд. долара. В своя подкаст „All-In“ Палихапития каза, че е взел решението, след като сривът на пазара е затрудни; оценката на стойността на съществуващото му портфолио стартъпи.

„Почти не можех да понеса идеята да влагам пари в работа точно сега – от собствения си капитал – без никакви отговори“, казва Палихапития в подкаста. „Но я има и идеята да имаме куп държавни фондове и хора, които са готови да работят с нас, не знам, просто не е подходящият момент“.

Миналата есен Палихапития закри и две SPAC дружества, след като не успя да намери компании, които да изведе на борсата, преди пазарът да се срине.

Съкращенията се случват, въпреки че технологичният индекс Nasdaq се повиши с над 30% тази година, отчасти благодарение на скорошния оптимизъм относно изкуствения интелект (ИИ). Рисковите инвеститори казват, че много от възможностите от този сектор са фокусирани в малки стартиращи компании и че все още няма много атрактивни инвестиции сред компаниите на по-късен етап на развитие. Нестабилните приеми за трио първични публични предлагания този месец показват, че пазарът на нови емисии все още е в режим на възстановяване.

„Когато парите станаха малко по-лесни, промъкнаха ли се маргиналните инвестиции? Да. И затова всички някак правим пауза и се връщаме към основите“, казва Алфред Лин, партньор в Sequoia Capital. Миналия месец Sequoia сви собствения си бизнес, като отдели подразделението си в САЩ и Европа от звената си в Китай и Индия. Разделянето бе осъществено в отговор на контрола на правителството на САЩ върху звената на Sequoia в Китай.

Компаниите за рисков капитал са създали седем фонда на обща стойност най-малко 1 млрд. долара през първите шест месеца на годината, което е по-бавен темп в сравнение с предишни години. Компаниите за рисков капитал са основали 33 такива фонда за целите 2022 г. и 2023 фонда през 2021 г., показват данни от PitchBook. Спадовете отразяват намаляване на размера и честотата на кръговете на финансиране на по-късен етап, където мегафондовете някога са инвестирали по-голямата част от парите си, показват данните.

По-малките фондове са резултат и от много по-трудната среда за набиране на средства, тъй като големите инвеститори, включително университетски дарения и пенсионни фондове, намаляват размера на парите, разпределяни за рисковите фирми. Пазарът на IPO за технологични стартиращи фирми остана до голяма степен затворен повече от година, забавяйки изплащанията, от които тези инвеститори се нуждаят, за да реинвестират големи суми пари в нови фондове.

Tiger Global Management, след като инвестира голяма част от последния си фонд от 12,7 млрд. долара, когато оценките на стартъпите достигнаха своя връх през 2021 и 2022 г., намали амбициите си за последния си фонд, набирайки около 2 млрд. долара досега, показва документ. Фирмата заяви пред инвеститорите, че някои от съществуващите ѝ поддръжници са намалили ангажиментите си към новите фондове, казват запознати с въпроса източници.

Партньорите на Tiger са казали на инвеститорите и, че компанията вдига инвестиционната си летва предвид охладения пазар, добавят източниците хората. По-рано тази година Tiger също така проучи възможността да продаде портфолио от своите стартови дялове, за да помогне да върне малко пари на своите инвеститори и поиска от някои основатели на стартъпи да върнат първоначалната си инвестиция, казват запознати източници.

Рисковият гигант Andreessen Horowitz също обсъди разделянето на бъдещите си рискови фондове на по-малки, посветени на специфични сектори като финтех и корпоративни инвестиции, казват запознати източници. Последният рисков фонд от 2,5 млрд. долара е сред най-големите в индустрията.

„Намираме се в малко рационализиращо състояние на пазара“, казва Бийзър Кларксън, партньор в Sapphire Ventures, която подкрепя рисковите фирми. „На тези по-трудни пазари това е поведение, което сте виждали в миналото“.

Съкращаването понякога е навредило на репутацията на тези фирми сред основателите, които все повече разчитат на съществуващите си поддръжници за финансова подкрепа в момент на намаляващи пари в цялата индустрия.

След като Y Combinator закри Continuity, 10 стартъпа, подкрепени от фирмата, са изпратили съвместно писмо до нейното ръководство, изразяващо разочарованието си от решението, показва копие, прегледано от The Wall Street Journal.

В отговор по имейл до стартиращите фирми Пол Греъм, съосновател на Y Combinator, казва, че бордът единодушно е заключил, че е било грешка за компанията да създаде фонд за растеж и че е станало невъзможно да го управлява добре заедно със своя стартов акселератор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още