IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпи от Силициевата долина без финансиране излизат на пазара за продажба

Очаква се вълна от сделки между компании, които не се справят добре самостоятелно

17:21 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Жадните за средства технологични стартъпи проучват възможност за продажбата си на по-големи компании, за да оцелеят недостига на капитал, след като серия от придобивания на компании за изкуствен интелект привлече купувачите обратно в Силициевата долина, пише Financial Times.

В последните седмици софтуерната група Databricks придоби стартъпа за генеративен изкуствен интелект MosaicML за 1,3 млрд. долара, Thomson Reuters плати 650 млн. долара за групата за правни услуги с изкуствен интелект Casetext, Robinhood купи стартъпа за кредитни карти X1 за 95 млн. долара, а компанията за автоматизиране на финансовите услуги Ramp придоби стартъпа Cohere.io.

Множеството сделки, включващи стартъпи за изкуствен интелект, са добър знак за компаниите, финансирани с рисков капитал, след 18 месеца на проблеми в технологичния свят, които доведоха до срив на оценките и до масови съкращения.

Но освен това са сигнал, че стартъпите, които се разраснаха бързо по време на подхранения от пандемията технологичен бум, търсят все повече опции да се продадат на по-големи компании, или са под натиск от рисковите си инвеститори да се слеят с някой от конкурентите си. Много от тях остават без пари в брой, докато рисковите им инвеститори се отдръпват и докато пазарите се отдръпвана от първичните публични предлагания на стартиращи фирми.

„Задава се вълна на консолидация в технологичния сектор и в частност в софтуера“, коментира Дайън Нолън, един от глобалните ръководители на софтуерните инвестиции в Goldman Sachs. По думите му близо 1000 еднорога – технологични стартъпа, оценени на повече от 1 млрд. долара – са „в задънена улица без ясен път към ликвидността“.

Джош Волф, съосновател на рисковия фонд Lux Capital, заяви, че много големи стартъпи в портфолиото му сега придобиват по-малки конкуренти, за да засилят растежа си. Той твърди, че технологичната група Anduril, чиято оценка е 8,5 млрд. долара, и биотехнологичната фирма Eiko Therapeutics „сега придобиват компании, активи и кадри, като допълнително затвърждават пазарния си дял“.

„Смятам, че тази вълна е само началото“, споделя Волф.

Големи публични компании правят планове за придобивания. През юни Salesforce удвои средствата, които е предвидила за инвестиции в стартъпи за изкуствен интелект, до 500 млн. долара. Аржун Капур, управляващ директор във Forecast Labs, подразделение в звеното за рисков капитал на Comcast, коментира, че сега големите технологични групи се насочват „по-агресивно“ към стартъпи, включително към тези в неговото портфолио.

Миналата година Forecast Labs сля своя бизнес с виртуално здравеопазване Nurx с конкурента Thirty Madison. „Много от тези придобивания (...) включват две отделни организации, които нямат определена стойност, като се сливат, за да създадат по-ценен бизнес“, посочва Капур. „Такива споразумения се сключват все по-често“, допълни той.

Очаква се още по-голяма активност, особено ако регулаторите в САЩ и Европа дадат зелена светлина на три големи технологични сделки, които в момента се разглеждат заради опасения за конкуренцията. Става дума за придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за 75 млрд. долара, покупката на VMware от Broadcom за 61 млрд. долара, както и за придобиването на Figma от Adobe за 20 млрд. долара.

„Регулаторният изход от най-големите технологични сделки ще има значително влияние върху действията на големите стратегически купувачи“, смята банкерът от Goldman Нолън.

Сделката на Microsoft се придвижи с една важна крачка напред тази седмица, след като федерален съдия отхвърли опита на американския регулатор на конкуренцията да блокира придобиването, а британските власти казаха, че са отворени за преструктурирано споразумение.

Покупката на VMware от Broadcom пък получи одобрение от ЕС тази седмица, макар че все още е изправено пред въпроси във Великобритания, САЩ и Китай.  

Ако бъде успешно, планираното за септември IPO на подкрепената от SoftBank британска технологична група Arm също ще бъде важен сигнал за по-големите технологични стартъпи, че прозорецът за листванията е отворен.

Дотогава, особено в капиталоемки сектори като роботиката и производството на батерии, основателите бързо изчерпват паричните си ресурси и остават без особени опции. Техните позиции се влошиха, след като дълговият капитал стана по-скъп заради повишаването на лихвените проценти, както и след краха на Silicon Valley Bank през март – важен източник на заеми за малки стартъпи.

Вече видяхме и срива на някои ключови стартиращи компании.

През май стартъпът за разплащания Plastiq обяви несъстоятелност. По-рано компанията набра над 200 млн. долара от инвеститори, включително Khosla Ventures и Kleiner Perkins, като последно привлече средства миналата година при оценка от близо 1 млрд. долара, според PitchBook.

Zume, стартъп за роботи за доставка на пица, който набра около 500 млн. долара от инвеститори, включително SoftBank, спря работа през юни.

Фирми за рисков капитал свиха разходите си през последните 12 месеца. Те са инвестирали едва 80 млрд. долара в стартъпи от началото на годината, като сумата до голяма степен обхваща серията от сделки за фирми, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект. Миналата година рисковите инвестиции достигнаха 246 млрд. долара, спрямо 347 млрд. долара през 2021 г., сочат данни на PitchBook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още