IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eуфорията около изкуствения интелект не успя да спре спада на финансирането с рисков капитал

У част от инвеститорите категорично липсва ентусиазъм в момента

11:12 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Финансирането с рисков капитал в световен мащаб е намаляло почти наполовина през първите шест месеца на 2023 г., показват данни на компанията за пазарни проучвания PitchBook, подчертавайки липсата на ентусиазъм у част от инвеститорите, както и по-слабото търсене предвид по-високите лихвени проценти, предава Ройтерс.

48-процентният спад в инвестициите до 173,9 млрд. долара и 19-процентното понижение на броя на сделките се случва въпреки огромния интерес към стартъпите с изкуствен интелект, предизвикан от успеха на ChatGPT на OpenAI.

Инвеститорите са вложили повече от 40 млрд. долара в стартъпи за изкуствен интелект през последните шест месеца, показват данните. Това включва инвестицията от 10 млрд. долара на Microsoft в OpenAI и 1,3 млрд. долара финансиране за конкурента Inflection AI.

По региони най-голям спад има в Латинска Америка – 86%, докато в САЩ и Европа понижението е съответно с 65% и 69%.

Инвеститорите казват, че не само по-високите лихвени проценти са довели до преосмисляне на оценките, текущата суша на пазара на първични публични предлагания и липсата на други възможности за бизнеса ги е направила по-селективни.

„Не съм писал никакви чекове през последните 18 месеца“, казва Кевин Колеран, съосновател на фирмата Slow Ventures, която е в ранен етап на развитие. „Имам портфолио от 30 компании, на които трябва да помогна да разберат как да оцелеят“, допълва той.

PitchBook каза, че големите инвеститори не участват активно в рисково финансиране, а  огромните сделки, които преди тласкаха стойността на финансирането до рекорди, вече не се случват. Финансирането с рисков капитал в световен мащаб достигна годишен рекорд от 745,1 милиарда долара през 2021 г.

Активността по финансиране е намаляла на всички етапи, като началният кръг (т.нар. seed финансиране) регистрира най-големия спад от 44% спад в броя на сделките в САЩ.

Много фирми, които са осигурили средства през 2021 г., все още разполагат със значителни суми и не изпитват голяма нужда да се върнат на пазар, който очаква много по-ниски оценки, споделят инвеститорите. Но те допълват, че през втората половина може да се появи умерен скок в търсенето.

„Повече компании ще имат недостиг на средства и ще трябва да излязат на пазара, за да финансират напълно плановете си“, коментира Мери Д'Онофрио, партньор в Bessemer Venture Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още