IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковото финансиране за стартъпи в Европа все повече пресъхва

Инвестициите с рисков капитал спадат с 61% тази година, карайки компанията да свиват плановете си за развитие

15:55 | 22.08.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Даан Ведепол привлича само една трета от рисковия капитал, на който се е надявал, за да финансира разширяването в САЩ на нидерландския си стартъп. „Отне много повече работа, много повече време, бе много по-болезнено и трябваше да отида на много повече конференции, за да се срещам с хора“, казва Ведепол за усилията си да набере средства за компанията си Peerby, която позволява на хора в Нидерландия и Белгия да отдават и взимат под наем неща от други хора в квартала си.

Трудностите по привличане на средства са новата реалност за хиляди европейски стартъпи, много от които е трябвало да свият плановете си за разширяване, след като финансирането с рисков капитал се срина след муден икономически ръст и растящи основни лихви, пише Wall Street Journal. Подобрената възвръщаемост, сега предлагана от облигации и други сравнително безопасни инвестиции, отдалечават много европейски инвеститори от по-рискови, по-малко познати класове активи като стартъп компаниите.

Финансирането с рисков капитал намалява значително и в САЩ, но рецесията при рисковия капитал в Европа е особено дълбока, отразявайки непостоянството на инвеститорската база на континента.

Размерът на рисковия капитал, инвестиран в Европа, се е сринал с 61% през първата половина на тази година спрямо същия период на 2022 г. - по-дълбок спад от този в САЩ, посочва PitchBook Data. Европейската инвестиционна банка – банката за развитие на Европейския съюз (ЕС), и пет от членовете на блока се опитват да преодолеят недостига на финансиране и по-рано тази година се ангажираха с 3,75 млрд. евро за финансиране на европейски технологични компании.

 

Без лесен достъп до финансиране, стартъпите намаляват разходите и свиват плановете си за растеж. GoStudent – австрийска компания за онлайн образование, е съкратила над 10% от работната си сила и се оттегля от американския пазар. Испанската компания за доставка на храна Glovo по-рано тази година съкрати 250 души, т.е. около 7% от работната си сила.

Макар че все още има компании, които наемат хора, особено в процъфтяващи сектори като изкуствения интелект, в момента има с около 50% по-малко технологични позиции в Германия в сравнение с преди година, сочат данните на Otta, платформа за обяви за работа в технологичния сектор.

Крехкото състояние на стартъп финансирането заплашва целта на Европа да насърчава новия бизнес и нови сектори – сфера, в която съюзът изостава отдавна спрямо САЩ – оставяйки региона свръхзависим от отдавна установени компании и индустрии.

Много европейски инвеститори, които са инвестирали в стартъпи през последните години, са били богати семейства, които често инстинктивно са предпочитали предсказуеми активи като облигации, но не постигали възвръщаемост в епохата на ултраниските лихви. Сега, на фона на растящите лихвени проценти и високите оценки на технологичните стартъпи, много от т.нар. семейни офиси, които инвестират от името на такива фамилии, се завръщат към старите си навици.

„Не сме инвестирали в стартъпи през последните две години“, казва изпълнителната мениджърка на един от най-големите семейни офиси в Италия, която казва, че предпочита да държи пари в кеш и облигации от началото на 2021 г. насам. „Все още изчакваме. Може би ще пробваме отново през първото тримесечие на следващата година“.

Фондовете не успяват да се разделят с предишни инвестиции в стартъпи и да се изплатят на инвеститорите, тъй като пазарът на първичните публични предлагания (IPO) се сви тази година.

Очаква се сумата, събрана от фондове, продаващи притежанията си в стартъпи както чрез IPO-та, така и по други начини като продажби на компании за частен капитал, да се срине с около 80% тази година, посочва PitchBook.

Камал Хасан, основаващ партньор на Loyal VC, който има около 300 инвестиции в стартъпи по света, казва, че когато говори с европейски стартъпи, разговорите все по-често са свързани с нужди от финансиране.

„САЩ имат много повече наличен капитал, така че ако един стартъп се справя добре, ще има [компания за] рисков капитал, която ще осигури финансиране, но в Европа е различно“, казва Хасан. „Има компании, които се справят много добре в Европа, които не се финансират, макар че всеки разумен човек би ги финансирал“.

В резултат на това, казва Хасан, има възможности за инвестиции в Европа. Компанията му прави десетки много малки инвестиции от по 10 хил. долара в стартъпи. За да оцелеят компаниите, Loyal продължава с инвестиции на етапи от 200 хил. долара, 1 млн. долара и 3 млн. долара.

Някои сектори продължават да привличат финансиране, например изкуственият интелект и инфраструктура за прехода към по-чиста енергия.

Макар че Европа все още изостава от САЩ в стартъп финансирането, разликата се свива през последните години. Стефано Касели, професор по финанси в Bocconi University в Милано, казва, че данъчните облекчения и други правителствени политики, целящи да насърчат инвестирането в стартъпи, помагат. Подобряването на европейските бизнес и инженерни училища, които сега привличат топ студенти от цял свят, част от които остават в Европа, за да основат стартъпи, също помага, добавя той.

Част от средствата, събрани от компании за рисков капитал, преди лихвите да започнат да растат, така и не е била инвестирана. В крайна сметка това може да осигури известно облекчение за европейските стартъпи.

„Фонд за рисково финансиране по своята същност винаги трябва да разглежда стартъпи, в които да инвестира, а инвеститорите очакват възвръщаемост“, казва Касели.

Инвестор.бг търси новия ЕДНОРОГ на България - ако имаш стартъп, кандидатствай ТУК до 31 август.

Founders Today е проект, който дава възможност на шестима успешни създатели на стартиращи компании да получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още