IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Oracle разочарова анализаторите

Несигурната икономика натежа на разходите на бизнеса за облачни услуги

16:54 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Oracle прогнозира тримесечни приходи, които се оказаха под очакванията на анализаторите, тъй като несигурната икономика и конкуренцията на пазара на облачни изчисления натежаха върху търсенето на нейните облачни предложения. Това изпрати цената на акциите с повече от 7% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Упоритата инфлация и високите разходи по заемите принудиха фирмите да намалят разходите си, което ощети компании като Oracle, които зависят от корпоративните разходи.

През октомври компанията майка на Google – Alphabet, също отчете най-бавния растеж на своето облачно подразделение от поне 11 тримесечия, което породи опасения за търсенето.

Голямото забавяне в резултатите може да е било свързано и с бизнеса Cerner, който Oracle придоби миналата година, както и с продължаващите бавни разходи на бизнеса, твърди Джил Лурия, анализатор изследвания в D.A. Davidson.

За настоящото тримесечие Oracle очаква ръстът на приходите (като се вземе предвид и Cerner) да достигне 6-8%. Средната стойност обаче е под средната прогноза на анализаторите за 7,6% ръст, сочат данни на LSEG.

Общите приходи за второто тримесечие са се повишили с 4 на сто, включително Cerner, а без нея са нараснали с 6%, обяви главният изпълнителен директор Сафра Кац при представянето на финансовия отчет.

Oracle работи по засилването на своята AI инфраструктура, докато компаниите се стремят да внедрят все повече генеративен изкуствен интелект. Въпреки това лидерите Amazon и Microsoft продължават да доминират на пазара.

По-големите играчи вече са навлезли дълбоко в екосистемата на изкуствения интелект, ограничавайки възможностите на Oracle да спечели значителен пазарен дял.

През октомври Microsoft надмина средната прогноза на Wall Street за резултатите за първото си тримесечие във всички сегменти. Предложенията на технологичния гигант в сферата на изкуствения интелект стимулират растежа в сегмента на облачните изчисления.

Oracle отчете 12,94 млрд. долара приходи за второто тримесечие, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 13,05 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Коригираната печалба на Oracle е достигнала 1,34 долара на акция през тримесечието до 30 ноември. Сумата леко надмина пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още