IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Oracle записват най-големия си ценови спад от март 2020 г.

Последният отчет на компанията очертава забавяне на растежа на облачния ѝ бизнес, повдигайки въпроси относно усилията за разширяване на пазара

18:20 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Oracle Corp. отбележи най-големия си спад за последните над три години, след като американската технологична компания отчете забавяне на растежа на своя облачен бизнес, повдигайки въпроси относно усилията на производителя на софтуер за разширяване на конкурентния пазар, съобщава Bloomberg.

Приходите на Oracle от облачни услуги - показател, който се следи внимателно от инвеститорите - скочиха с 30% до 4,6 млрд. долара през тримесечието приключило на 31 август. От тях 1,5 млрд. долара идват от наемане на изчислителна мощност и съхранение през интернет, а 3,1 млрд. долара от приложения. Този темп на растеж на облачния бизнес е по-бавен от скока от 54% през предходното тримесечие.

Базираната в Остин, Тексас, компания се фокусира върху разширяването на бизнеса с облачна инфраструктура, за да се конкурира по-успешно с Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. Инвеститорите все повече се надяват, че нарастването на търсенето на продукти с изкуствен интелект (ИИ), които се нуждаят от значителна изчислителна мощност, ще помогне на Oracle да увеличи пазарния си дял.

За Oracle в момента „всичко е свързано с облака – всичко е свързано с мащабиране на този бизнес“, изтъква Анджело Зино, анализатор в CFRA. Акциите на компанията поевтиняха с 12%, записвайки най-големия си спад от март 2020 г., до 11,67 долара в началото на редовната търговия на борсата в Ню Йорк.

Резултатите „изглежда са пропуснали по-високите очаквания за приходите“, пише анализаторът на Citigroup Inc. Тайлър Радке.

Председателят на Oracle Лари Елисън изрази ентусиазъм от нарастващото търсене, стимулирано от ИИ, като каза, че компаниите в района са „подписали договори за закупуване на над 4 млрд. долара капацитет“ от облачната услуга на Oracle. Цифрата е два пъти по-голяма от отчетената от Oracle в края на предходното тримесечие, изтъква Елисън.

Приходите от бизнеса с облачна инфраструктура се увеличават с 66% през първото фискално тримесечие – „много по-бързо от нашите конкуренти с хипермащабна облачна инфраструктура“, споделя главният изпълнителен директор Сафра Кац. Тази цифра достига 76% през предходния тримесечен период.

Най-голямото настоящо предизвикателство пред компанията е да изгради центрове за данни възможно най-бързо, за да отговори на търсенето, добавя Кац по време на конферентен разговор след представяне на финансовите резултати.

Мощните чипове, необходими за изпълнение на технически взискателни работни потоци с ИИ, са в недостиг на фона на бума на интереса към развиващата се технология.

През първото фискално тримесечие общите приходи на Oracle са се увеличили с 9% до 12,5 млрд. долара, което е в съответствие със медианната оценка на анализаторите. Печалбата, с изключение на някои позиции, достига 1,19 долара на акция, в сравнение с очакванията за 1,15 долара на акция, показва анкета на Bloomberg.

Продажбите на софтуера Fusion за управление на корпоративни финанси са се увеличили с 21% през тримесечието, в сравнение с ръста от 26% през предходния период. Приходите от NetSuite, инструменти за корпоративно планиране, насочени към малки и средни компании, нарастват с 21% в сравнение с 22% през четвъртото фискално тримесечие.

Общите приходи през текущия период, приключващ в края на ноември, ще се увеличат с 5% до 7%, смята Кац.

Анализаторите прогнозират средно ръст на печалбата от 8% до 13,3 млрд. долара. Продажбите на облачния бизнес, с изключение на здравното звено Cerner, се очаква да се увеличат с цели 31%, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още