IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle надмина прогнозите благодарение на търсенето на облачни услуги

Партньорството на компанията с Nvidia позиционира много добре Oracle Cloud Infrastructure, смятат анализатори 

09:19 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският софтуерен производител Oracle надмина прогнозите за приходите за четвъртото фискално тримесечие и прогнозира оптимистично първо тримесечие благодарение на нарастващото търсене на облачни услуги от страна на компаниите, използващи изкуствен интелект. Новината доведе до ръст на акциите с близо 4%.

Навлизането на Oracle на пазара на изчислителни облаци започна да дава резултати, подпомогнато от придобиването на компанията за електронни медицински досиета Cerner през миналата година, което ѝ помогна да се конкурира по-добре с гиганти в бранша като Microsoft и Amazon.com, предава Ройтерс.

Компанията за облачни услуги и софтуер също така увеличи своите облачни предложения за изкуствен интелект, включително чрез партньорството си с Nvidia, за да направи софтуера и чиповете за изкуствен интелект на компанията за чипове достъпни за клиентите на Oracle чрез своите облачни услуги.

Приходите на Oracle за четвъртото тримесечие са се увеличили с около 17% на годишна база до 13,84 млрд. долара, надминавайки прогнозите на анкетираните от Refinitiv анализатори за 13,74 млрд. долара.

Приходите от облачни услуги са се изстреляли с 54% нагоре до 4,4 млрд. долара.

Анализаторите смятат, че като се има предвид партньорството на компанията с Nvidia, Oracle Cloud Infrastructure (OCI) е добре позиционирана да се превърне в основна платформа за разработване на изкуствен интелект и системи с машинно обучение (AI/ML), което може да бъде още един етап от очертаващия се растеж.

„Компаниите, занимаващи се с разработване на LLM (големи езикови модели), като Mosaic ML, Adept AI, Cohere плюс 30 други компании за разработване на ИИ, наскоро подписаха договори за закупуване на капацитет в Gen2 Cloud на Oracle за повече от 2 млрд. долара", поясни в изявление председателят и главен технологичен директор на Oracle Лари Елисън.

Компанията прогнозира, че общите ѝ приходи ще нараснат с между 8% до 10% през първото тримесечие. Анализаторите очакваха средно ръст от около 8%.

Oracle очаква приходите от облачни услуги, с изключение на тези от Cerner, да нараснат поне с подобни темпове през фискалната 2024 г., както през 2023 г., заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац по време на конферентен разговор с анализатори.

Акциите на компанията, които в понеделник затвориха на рекордно високата стойност от 116,43 долара, поскъпнаха до 120,53 долара в следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още