IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският IT сектор се очаква да изпревари ръста на икономиката на страната през 2024 г.

Според проучване на Bitkom продажбите и заетостта в сектора се увеличават

21:30 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германският сектор за информационни и телекомуникационни технологии се очаква да ускори растежа си през тази година и да изпревари страдащата от проблеми икономика на Германия, показва проучване на германската дигитална асоциация Bitkom, цитирано от Ройтерс.

Според проучването приходите на сектора се очаква да нараснат с 4,4% до 224,3 млрд. евро, спрямо ръст от 2% за миналата година.

„Дори при трудни икономически условия, характеризиращи се с геополитически кризи и бюджетни съкращения, продажбите и заетостта (в сектора) се увеличават“, коментира президентът на Bitkom Рал Винтергерст.

Прогнозираният растеж на индустрията за тази година обаче е бавен в сравнение с други страни, включително Индия, която се очаква да нарасне със 7,9%, докато САЩ се очаква да запише увеличение с 6,3%, а Китай – с 5,7%.

„За да може Германия да навакса изоставането си по отношение на дигитализацията, компаниите и администрацията трябва да увеличат инвестициите си по-решително“, коментира Винтергерст, призовавайки правителството да постави дигитализацията и икономическия растеж в центъра на своите политики.

Според прогнозите на Международния валутен фонд германската икономика като цяло се очаква да нарасне само с 0,9% през 2024 г., което остава доста под средното ниво от 1,4% за напредналите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още