IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква вяло възстановяване на икономиката на Германия през 2024 г.

Централната банка преразгледа прогнозата за БВП на страната за тази година до спад от 0,1%

12:11 | 15.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Германия очаква икономиката на страната да нарасне минимално през 2024 г. след свиването ѝ през тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки нови прогнози на Бундесбанк, публикувани в петък.

Бавният износ притиска индустрията, разходите на потребителите са ограничени, а по-високите разходи за финансиране забавят инвестициите, изтъква регулаторът в своя нов доклад.

Все пак прогнозата за брутния вътрешен продукт на Германия за 2023 г. беше преразгледана до спад от само 0,1%.

„От началото на 2024 г. германската икономика вероятно ще се върне към пътя на разширяване и постепенно ще набира скорост“, изтъква ръководителят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Очаква се растежът да се ускори от 0,4% през следващата година до 1,2% през 2025 г.

Според ведомството износът ще нарасне на фона на разширяването на чуждестранните пазари. „И благодарение на стабилния пазар на труда, силния ръст на заплатите и охлаждащата се инфлация, домакинствата отново ще харчат повече пари за потребление“, добавя Бундесбанк.

Прогнозата на централната банка подчертава продължаващите проблеми, с които трябва да се справя Германия, докато слабото световно търсене притиска индустрията ѝ. Резултатът се простира отвъд границите на страната: икономистите смятат, че спадът е предизвикал първата рецесия за еврозоната след пандемията от коронавирус през втората половина на 2023 г.

Управителят на централната банка на Германия Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P. Управителят на централната банка на Германия Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.

Дори пазарът на труда, който беше изненадващо устойчив на фона на рязкото увеличение на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ), започна да се пропуква. През ноември безработицата се повиши до най-високото си ниво от 2021 г.

По-рано тази седмица правителството на страната, водено от канцлера Олаф Шолц, успя да се справи с бюджетния хаос, след като тристранната коалиция се споразумя да възстанови правилата относно дълга през следващата година, предотвратявайки политически и потенциално икономическа криза.

Бундесбанк заяви, че прогнозите ѝ са завършени, преди правителството да постигне сделката. „Според предварителната оценка обаче те няма да променят значително фискалната и макроикономическата перспектива“, изтъква регулаторът.

По отношение на инфлацията, която допринесе за проблемите на Германия, Бундесбанк прогнозира по-бързо забавяне спрямо предходните оценки. Ръстът на потребителските цени се очаква да бъде 6% за тази година и да се забави до 2,7 през 2024 г. и 2,5% през 2025 г. Базисната инфлация, която изключва променливите елементи като разходите за храна и енергия, ще се нуждае от повече време за охлаждане, за да падне до 2%.

Бундесбанк публикува своите прогнози ден след като Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвата по депозитите непроменена на ниво от 4%. Но дори когато новите прогнози на базираното във Франкфурт ведомство сочат, че инфлацията се охлажда по-бързо, отколкото се смяташе, гуверньорът Кристин Лагард изрази предпазливост.

„Със сигурност не трябва да сваляме гарда“, заяви тя пред журналисти след края на заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 4 месеца
По-скоро ще е в рецесия и през 24г., няма нещо, което да я издърпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още