IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в Германия неочаквано се подобрява за пети пореден месец

Данните носят надежда, че най-голямата икономика в Европа може би се стабилизира, докато инфлацията се забавя

17:05 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите в Германия неочаквано се подобрява за пети пореден месец, носейки надежда, че най-голямата икономика в Европа може би се стабилизира, докато инфлацията се забавя, съобщава Bloomberg.

Индексът на доверието на института ZEW се е повишил до 12,8 пункта през декември от 9,8 през ноември, противопоставяйки се на очакванията на икономистите за спад. Показател за текущите условия също се е повишил.

„Въпреки настоящата бюджетна криза оценката на ситуацията и икономическите очаквания за Германия отново леко се повишават“, каза президентът на ZEW Ахим Вамбах в изявление. „Това е подкрепено от факта, че делът на респондентите, които очакват ЕЦБ да намали лихвите в средносрочен план, се е удвоил“.

След рекорден цикъл на затягане Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно е приключила с повишаването на основните лихви, като инвеститорите вместо това се фокусират върху това кога централните банкери ще започнат да ги понижават. Гуверньорът Кристин Лагард вероятно ще бъде попитана относно перспективата за съкращения още през март, когато говори в четвъртък след последното заседание на ЕЦБ за годината.

Икономическата ситуация е по-малко обнадеждаваща: Германия почти сигурно преминава през първата си рецесия след пандемията. Икономистите очакват свиването през третото тримесечие да бъде последвано от друго през настоящия тримесечен период. Бундесбанк каза, че производството ще започне да се увеличава едва през следващата година, когато доходите на домакинствата се възстановят и нещата изглеждат по-добре във важния производствен сектор.

Производството бележи лош старт на четвъртото тримесечие, като промишленото производство спадна за пети месец през октомври. Производителите, които реално са икономическият гръбнак на Германия, са особено засегнати от скъпата енергия, по-високите лихви и слабото глобално търсене.

Слабостта започна да се разпространява и върху пазара на труда, който досега изненадва с устойчивостта си в период на затягане на паричната политика. През ноември нивото на безработица скочи до най-високото си ниво от 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още