IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква 27-процентен ръст на продажбите на оборудване за чипове през 2024 г.

Представянето на японската индустрия е подкрепено от разходите, свързани с изкуствения интелект

12:46 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на произведено в Япония оборудване за полупроводници се очаква да нараснат с 27 н сто до 4,03 трлн. йени (27 млрд. долара) през новата фискална година, която започва от април, подкрепени от разходите, свързани с изкуствения интелект (ИИ), съобщава Японската асоциация за оборудване на полупроводници (SEAJ), цитирана от Bloomberg.

Индустриалната група, която включва Tokyo Electron Ltd., Advantest Corp. и Screen Holdings Co., заяви, че очаква „значително“ възстановяване на разходите от производителите на чипове с памет през периода септември-март в допълнение към възстановяването при фабриките за компоненти и производителите на логически устройства.

Очаква се растежът да продължи с 10-процентну увеличение през следващата година до март 2026 г., добавя асоциацията.

Новите чипове, оптимизирани за генеративен ИИ и инвестициите в сървъри, поддържащи тази технология, ще помогнат за увеличаване на търсенето, изтъква председателят на SEAJ и главен изпълнителен директор на Tokyo Electron Тошики Кавай, цитиран от Bloomberg. 

Най-големият подизпълнител при производството на чипове в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. обяви, че планира евентуално увеличение на капиталовите разходи през 2024 г., като главният изпълнителен директор С.С. Уей повтори, че очаква връщане към „здравословен растеж“ в рамките на тази година.

Приходите на японските производители на оборудване за чипове през текущата фискална година, която приключва в края на март, се очаква да паднат с 19%, което е по-малко от прогнозирания от индустриалната група през юли спад от 23%, благодарение отчасти на силните продажби на китайския пазар.

„Китайските инвестиции са по-агресивни от очакваното“, предвид ограниченията върху износа на авангардни инструменти, подчертава Кавай. „Компаниите инвестират активно в области, които са по-малко податливи на регулаторен надзор“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още