IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските военни и правителството са се сдобили с чипове на Nvidia въпреки забраната на САЩ

Те са купили компонентите от неизвестни местни доставчици

11:38 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Китайски военни служби, държавни изследователски институти за изкуствен интелект и университети през последната една година са успели да закупят малки партиди полупроводници на Nvidia, за които САЩ наложи забрана за износ за Китай. Това показва преглед на тръжни документи, направен от Ройтерс.

Продажбите, повечето от които са направени от неизвестни китайски доставчици, подчертават трудностите, пред които е изправен Вашингтон, въпреки своите забрани, целящи пълно прекъсване на достъпа на Китай до модерни американски чипове, които биха могли да допринесат пробив в изкуствения интелект и модерните компютърни системи за армията.

Купуването или продажбата на американски чипове от висок клас не е незаконно в Китай и публично достъпните тръжни документи показват, че десетки китайски предприятия са закупили и получили полупроводници на Nvidia след налагането на ограниченията.

В това число влизат чиповете A100 и по-мощният H100 – чийто износ за Китай и Хонконг беше забранен през септември 2022 г. – както и по-бавните A800 и H800, които Nvidia тогава разработи за китайския пазар, но също бяха забранени през миналия октомври.

Графичните процесори, които са изградени от Nvidia, се смятат за много по-добри от конкурентните продукти, насочени към изкуствения интелект, тъй като могат по-ефективно да обработват големи обеми от данни.

Продължаващото търсене и достъп до забранени чипове на Nvidia също така подчертава липсата на добри алтернативи за китайските фирми, въпреки зараждащата се разработка на конкурентни продукти от Huawei и други компании. Преди забраните Nvidia контролираше 90% от китайския пазар на чипове за изкуствен интелект.

Сред купувачите попадат елитни университети, както и две организации, подложени на експортните ограничения на САЩ – Харбинският технологичен институт и Китайският университет за електронни науки и технологии, които са обвинени в участие във военни въпроси или са свързани с военен орган.

Първият е закупил шест чипа Nvidia A100 през май, за да обучи модел за дълбоко учене. Последният пък е купил един A100 през декември 2022 г. Все още не е ясно с каква цел е била тази покупка.

Нито един от купувачите, споменати в статията, не е отговорил на запитванията за коментар.

Прегледът на Ройтерс установи, че нито Nvidia, нито търговци на дребно, одобрени от компанията, са сред идентифицираните доставчици. Не е ясно как доставчиците са се снабдили с чипове на Nvidia.

В зората на американските санкции обаче, в Китай се появи пазар на черно за подобни чипове. По-рано китайските доставчици казаха, че купуват излишни запаси, които намират пътя си към пазара, след като Nvidia изпрати значителни количества до големи фирми в САЩ или внася чрез компании, локално регистрирани на места като Индия, Тайван и Сингапур.

Ройтерс е потърсила за коментар 10-те доставчици, изброени в тръжните документи, включително споменатите в този текст, но никой от тях не е откликнал на поканата.

Nvidia твърди, че спазва всички приложими закони за контрол на износа и изисква от своите клиенти да правят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още