IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASML отчете рекордни тримесечни поръчки, но остава предпазлива за 2024 г.

Най-голямата технологична компания в Европа регистрира поръчки за над 9 млрд. евро - над три пъти повече от нивото през третото тримесечие

10:56 | 24.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нидерландският производител на машини за производство на чипове ASML Holding отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърли очакванията, и най-силните си тримесечни поръчки, но запази предпазлива прогноза за 2024 г., тъй като е изправен пред нови ограничения за износа за Китай, предаде Ройтерс.

Нетната печалба на най-голямата технологична компания в Европа по пазарна капитализация расте с 9% до 2 млрд. евро при продажби за 7,2 млрд. евро през четвъртото тримесечие. Това надхвърли очакванията на анализаторите за нетна печалба от 1,87 млрд. евро при приходи от 6,9 млрд. евро, по данни на LSEG.

През тримесечието компанията регистрира поръчки за над 9 млрд. евро - над три пъти повече от нивото през третото тримесечие. Независимо от това тя запази прогнозата си за стабилен ръст на продажбите през 2024 г. въпреки силното търсене на чипове за изкуствен интелект.

"Полупроводниковата индустрия продължава да работи в долната част на цикъла", посочва главният изпълнителен директор Петер Венинк в корпоративно изявление.

"Въпреки че нашите клиенти все още не са сигурни за формата на възстановяването на пазара на полупроводници през тази година, има някои положителни признаци", казва той, позовавайки се на подобряващото се търсене на чипове и по-високите нива на използване на фабриките.

Тайванската компания TSMC, която произвежда чипове за Apple и Nvidia и е най-големият клиент на ASML, заяви миналата седмица, че очаква капиталовите ѝ разходи да останат непроменени през 2024 г.

ASML доминира на световния пазар на литографски системи - оборудване, използвано от производителите на компютърни чипове за създаване на схемите на чиповете.

"След добрите резултати и добрите прогнози на TSMC от миналата седмица хората се надяваха, че те ще увеличат прогнозата си за 2024 г. Но те все още са малко консервативни", коментира прогнозите на ASML анализаторът Йос Верстеег от InsingerGilissen.

Той смята, че пазарите могат да възприемат това като негативен фактор, но прогнозира, че компанията ще повиши прогнозата си по-късно тази година, тъй като крайните пазари продължават да се възстановяват. Във вторник акциите затвориха на ниво от 707,10 евро за брой в Амстердам, което представлява ръст от 3,7% досега през януари.

ASML очаква продажбите в Китай, който е третият основен пазар за компанията след Тайван и Южна Корея, да бъдат засегнати през 2024 г. от новите ограничения за износ в САЩ и Нидерландия, въведени през 2023 г. На Китай се падат 39% от продажбите на ASML през четвъртото тримесечие, което е спад спрямо дела от 46% през предходния период. За периода януари-март делът на Китай е бил само 8%.

Китайските производители на чипове се развиват бързо с подкрепата на правителството въпреки слабостите в икономиката на страната, като в голяма степен се изграждат сравнително по-стари технологии за производство на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още