IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай купува оборудване за чипове за почти 40 млрд. долара преди ограниченията

Компаниите са засилили инвестициите в опит да заобиколят водените от САЩ усилия за спиране на индустрията за производство на полупроводници на страната

09:18 | 22.01.24 г. 2
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Китайският внос на машини за производство на чипове е скочил миналата година, след като компаниите са засилили инвестициите в опит да заобиколят водените от САЩ усилия за спиране на индустрията за производство на полупроводници на страната, съобщава Bloomberg.

Вносът на машини, използвани за производство на компютърни чипове, се е увеличил с 14% през 2023 г. до почти 40 млрд. долара – втората по големина сума според данните, които започват от 2015 г., показват изчисления на Bloomberg въз основа на официалните митнически данни. Ръстът бива отчетен въпреки спада от 5,5% на общия внос миналата година, което подчертава колко важно е според китайското правителство и индустрията за чипове на страната тя да бъде самодостатъчна.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Китайските компании за производство на чипове бързо инвестират в нови заводи за полупроводници, за да се опитат да развият способностите на страната и да заобиколят контрола върху износа, наложен от САЩ и съюзниците им. Тези ограничения правят по-трудно за китайските компании да получат достъп до машини, нужни за производството на най-мощните чипове – а това забавя развитието на високотехнологичния сектор на Китай, възприеман като заплаха за САЩ.

Китайският внос от Нидерландия се е повишил миналата година преди новия контрол върху износа, който допълнително ще ограничи способността на компании като Semiconductor Manufacturing International Corp. да получават най-новите машини.

През декември вносът на оборудване за литография от Нидерландия е скочил с почти 1000% на годишна база до 1,1 млрд. долара, тъй като компаниите са побързали да купуват преди началото на нидерландските ограничения този месец.

Дори преди тези ограничения да влязат в сила, нидерландската компания ASML Holding анулира доставките на някои от най-напредналите си машини към Китай по искане на американското правителство, съобщи Bloomberg по-рано този месец. Отмяната се случва седмици преди да влезе в сила забраната за износ на високотехнологично оборудване за производство на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
sssaaa
преди 3 месеца
Е нали това беше идеята на САЩ, като въвлекат Европа да помага на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
wart
преди 3 месеца
Беспорно Америка унищожава Европейската икономика процесът деиндустрилизация е вече факт като големите Немски химически промишлености като BASF в началото съкратиха производството сега мислят да затварят една част а другата да я изнесат в други страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още