IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Lyft беше белязан от голям гаф

Компанията обяви невярна прогноза, а след това се поправи

11:53 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg

Lyft надмина прогнозата за тримесечната си печалба и заяви, че ще генерира положителен свободен паричен поток за първи път през 2024 г. Това се случва, след като компанията сви разходите си и започна да се конкурира по-активно с Uber, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Lyft се повиши със 17% по време на следборсовата търговия, въпреки големия гаф, който допуснаха от компанията. Lyft обяви, че ключов показател за маржа се очаква да се повиши с 500 базисни пункта тази година. По-късно, по време на конферентен разговор главният финансов директор Ерин Брюрер коригира прогнозата до увеличение с 50 базисни пункта.

Стойността на книжата скочи с 67% въз основа на първоначалното изявление, но след корекцията се раздели с по-голямата част от ръста.

Близо 47,8 млн. акции на Lyft промениха собствеността си по време на следборсовата търговия, според Nasdaq. Това надмина средния дневен обем на акциите от около 13,6 млн. през последните 50 редовни търговски сесии, сочат данни на LSEG.

Адвокатът Джейк Уокър от Block & Levinton коментира, че грешката може да предизвика съдебни дела, докато инвеститорите се опитват да възстановят загубите.

И все пак, след като ръстът на цената на акциите се установи късно вечерта, инвеститорите се съсредоточиха върху усилията на главния изпълнителен директор Дейвид Ришър да намали разходите.

Ришър, който пое ръководството на Lyft преди по-малко от година, започна агресивно преструктуриране, включително чрез елиминиране на управленски позиции. Първоначалните му усилия доведоха до 36% скок на цената на акциите на компанията през 2023 г.

През миналата година Lyft е намалила общите си разходи с 12% спрямо година по-рано, в сравнение с 28% скок на разходите през 2022 г.

Пътуванията до стадиони са нараснали с над 35% през 2023 г. спрямо 2022 г., главно благодарение на турнето на Тейлър Суифт, на турнето на Бионсе и на други спортни събития, обяви Lyft.

„Силната прогноза подсказва, че компанията за споделено пътуване може най-накрая да излиза на светло“, коментира Джеси Коен, старши анализатор в Investing.com. Стойността на книжата на Uber нарасна с 2%, след като Lyft представи своите резултати.

Lyft запази своя пазарен дял от 29% през четвъртото тримесечие, отблъсквайки Uber чрез поддържането на конкурентни цени, твърди компанията за пазарни анализи YipitData. Въпреки че Uber доминира в индустрията, анализатори вярват, че Lyft ще остане силен втори играч.

Брутните резервации на Lyft са нараснали със 17% до 3,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Тя очаква между 3,5 млрд. и 3,6 млрд. долара брутни резервации за тримесечието до края на март, което е над средната прогноза на анализаторите за 3,45 млрд. долара.

По-рано този месец Uber отчете първата си годишна нетна печалба като публична компания, след като брутните резервации и задържането на клиенти се подобриха. Освен това гигантът спечели от инициативи като членството, корпоративните пътувания и рекламата.

Ришър също отбеляза, че тазгодишният растеж ще бъде движен от партньорства с компании, включително LinkedIn и Starbucks.

През втората половина на 2023 г. средната печалба на шофьор на Lyft, използващ собствената си кола, е 30,68 за час работа, включително бакшиши и бонуси. При Uber сумата е 33 долара на час за последното тримесечие.

Lyft прогнозира коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация за текущото тримесечие между 50 млн. и 55 млн. долара, което е над очакваните 46,3 млн. долара.

Приходите на компанията са се увеличили с 4 на сто до 1,22 млрд. долара през тримесечието до 31 декември, в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още