IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос завърши плана си да продаде акции на Amazon за 8,5 млрд. долара

Продажбата не е сигнал, че силният ръст на технологичния пазар е към края си

12:40 | 21.02.24 г. 1
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Мултимилиардерът Джеф Безос продаде още 14 млн. акции на Amazon на стойност около 2 млрд. долара, предава ВВС.

С новата продажба общият брой на продадените от него акции на компанията през последните девет борсови дни достигна около 50 млн., общата им стойност е около 8,5 млрд. долара.

През ноември м. г. технологичният гигант съобщи, че Безос ще продаде до 50 млн. акции през следващата година. Продажбите му на акции на Amazon се случват, след като цената им нарасна с над 76% през миналата година.

Безос, който е основател на компанията и неин изпълнителен президент, продаде акции на Amazon и през 2021 г. Той също така е подарявал акции на компанията като част от филантропската си дейност, за последен път през 2022 г.

Безос се установи в Маями, щата Флорида, от Сиатъл в щата Вашингтон, през миналата година и ще спести почти 600 млн. долара от данъци при продажбата на акциите за 8,5 млрд. долара.

Печалби за над 250 хил. долара от продажба на акции или други дългосрочни инвестиции се облагат с данък от 7% в щата Вашингтон, а Флорида няма щатски данъци върху доходите или капиталовите печалби. Безос обаче ще трябва да плати федерални данъци в резултат на продажбата на акциите.

Когато Безос обяви преместването си, това породи спекулации дали причината не е свързана с възможните данъци, които трябваше да плати във Вашингтон, след като щатът одобри нов налог върху големи продажби на акции.

Безос заяви през ноември, че родителите му неотдавна са се установили в Маями, където той прекарал част от детството си, и искал да бъде близо до тях и до космическия си проект Blue Origin, който „все повече се пренасочва към Кейп Канаверъл“.

Безос остава най-големият акционер в Amazon и е един от най-богатите хора в света със състояние от над 190 млрд. долара.

Неочакваната продажба на акции не означава, че той се съмнява в бъдещата им стойност, отбелязва Financial Times.

Ръстът в цената на акциите кара ръководители да продават повече технологични акции след няколко спокойни години. През октомври главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук предприе най-голямата си продажба на акции от две години насам. Месец по-късно Марк Зукърбърг продаде акции на Meta за около 400 млн. долара. От декември насам главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай продаде акции пет пъти.

Но когато преценим сделките от гледна точка на броя на продадените акции вместо доларовата им стойност, те изглеждат по-конвенционални. Безос е правил по-големи продажби от сегашната в миналото. През 2020 г., годината след развода му, той продаде 80 млн. акции. Продажбите тази година са част от планирана продажба, а не инстинктивна реакция на върховите стойности на пазара.

Това, което се промени, е пазарната стойност на Amazon, тя се удвои от края на 2022 г. Продажбите привличат вниманието и защото 2022 и 2023 г. бяха много спокойни. На фона на разпродажбата на технологични акции ръководители на компаниите продадоха технологични акции са по-малко от 11 млрд. долара през 2022 г., под една трета от общите продажби предходната година, сочат данни на компанията Verity.

Супер продавачи, ръководители в големи технологични компании, които получават голяма част от заплатата си под формата на акции, поведоха продажбите. Безос избра да спре да продава акции за първи път от десет години. Изключение беше Илон Мъск, който направи големи продажби на акции на Tesla, за да финансира покупката на Twitter.

Усилията за намаляване на разходите, паузата в повишаването на лихвите и въодушевлението около потенциални печалби от изкуствения интелект доведоха до възстановяване на цените на акциите в сектора. По-добра преценка доколко дългогодишни ръководители вярват, че ръстът ще е траен, можем да придобием, ако погледнем промени в техните дялове в тези компании.

Безос намалява дела си от година на година. Последната продажба на акции не води до забележителна промяна. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан продаде акции миналия септември за първи път от над една година, като упражни опции. Но делът му в компанията почти не се е променил през последните пет години. И двамата остават най-големите индивидуални инвеститори в компаниите си.

Всичко това би трябвало да даде увереност на акционерите, че продажбите на акции не са сигнал за достигане на върха от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 месеца
Това е сериозна компания! При толкова разпродажби цената почти не мръдна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още