IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос продаде акции на Amazon за 4 млрд. долара за четири дни

Преместването на милиардера от Сиатъл в Маями вероятно му е спестило 288 млн. долара досега

07:15 | 14.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джеф Безос не чака дълго, за да започне да печели от силното поскъпване на акциите на Amazon.com Inc. в началото на годината.

По-малко от две седмици след като разкри плана си да продаде до 50 млн. акции на основаната от него компания, Безос продаде 24 млн. акции на стойност над 4 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Продажбите, оповестени в регулаторни документи, са осъществени само за четири работни дни. Преди това вторият по богатство човек в света не беше продавал акции от 2021 г.

Безос не дава обяснения защо продава сега, но моментът, в който обяви плана си за продажбата на акции, може да даде известен ориентир. На 2 ноември той обяви, че се премества от Сиатъл в Маями, а на 8 ноември прие план, който позволява на вътрешни лица да продават акции съгласно предварително определена схема.

През 2022 г. щатът Вашингтон въведе 7% данък върху капиталовата печалба, какъвто във Флорида няма, което означава, че преместването на Безос вероятно му е спестило 288 млн. долара досега. След като стана известно, че Безос е купил само една акция на Amazon, може да се предположи, че той притежава акциите си още от основаването на компанията и следователно почти цялата им стойност ще се счита за капиталова печалба.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 13% от началото на тази година до затварянето на борсата в понеделник - последният ден, в който Безос е продал акции според документите. Във вторник те поевтиняха с 2,2% до 168,64 долара за брой.

Говорителите на Amazon и Безос са отказали коментар по темата.

Данъчна сметка в размер на 288 млн. долара би означавала значителни неочаквани приходи за Вашингтон, който миналата година е събрал общо 855 млн. долара от данък върху капиталовата печалба, над половината от които са дошли само от 10 души.

Данъкът получи известен отпор в щата. През март милиардерът Кен Фишър заяви, че ще премести фирмата си от Вашингтон в Тексас, критикувайки данъка и съдебното решение, което го потвърди. Възможно е през ноември избирателите да гласуват с инициатива за отмяна на данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още