IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос планира продажбата на 50 млн. акции от Amazon

Той има шанса отново да стане най-богатият човек в света, изпреварвайки Илон Мъск

08:58 | 03.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джеф Безос планира да продаде до 50 млн. броя акции от Amazon.com в следващите 12 месеца, потенциално печелейки от поскъпването на книжата. Това може да го превърне отново в най-богатия човек в света, пише Bloomberg.

Разкритието беше направено, след като Amazon отчете най-големия си ръст на онлайн продажбите си от началото на пандемията, което изпрати цената на акциите ѝ с близо 8% нагоре до 172 долара. Състоянието на Безос се повиши пропорционално, като той се сдоби с над 12,1 млрд. долара в петък. В момента богатството му е с 8,1 млрд. долара по-малко от това на заемащия челното място Илон Мъск, показва Bloomberg Billionaires Index. Безос не е бил номер едно в списъка от 2021 г.

Разликата в богатството на Мъск и Безос се топи. Графика: Bloomberg L.P. Разликата в богатството на Мъск и Безос се топи. Графика: Bloomberg L.P.

Разликата между Безос и Мъск намалява, докато акциите на Amazon и Tesla се движат в различни посоки. Amazon спечели от възстановяването на технологичните акции, което изпрати борсовите индекси в САЩ до исторически върхове. Tesla обаче беше засегната от поредица от лоши новини. Богатството на Мъск може да пострада и след като тази седмица съдия от Делауеър анулира пакета му от възнаграждения за 55 млрд. долара.

60-годишният Безос се е насочил към план за продажба на 50 млн. акции преди 31 януари 2025 г., сочат документи до регулаторите, подадени в петък. Това би струвало около 8,6 млрд. долара при настоящата цена на книжата.

Amazon разкри планираните продажби на акции на Безос, други членове на борда и висши мениджъри в своя годишен доклад, спазвайки новите правила на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, които изискват по-голяма прозрачност за вътрешните корпоративни лица, които продават акции, съгласно предварително договорени планове за търговия.

Говорител на Amazon е отказал да коментира случващото се.

Ако Безос изпълни плана, това ще е първият път, в който той продава акции от Amazon от 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още