IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос ще си спести 600 млн. долара от данъци с преместването си в Маями

Миналата година основателят на Amazon обяви, че напуска Сиатъл

19:05 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Продажбата на акции за 2 млрд. долара от страна на Джеф Безос миналата седмица дойде с едно допълнително предимство – без щатски данъци, пише CNBC.

Миналата година Безос обяви в Instagram, че напуска Сиатъл след близо 30 години там, за да се премести в Маями. Той заяви, че преместването е с цел да е по-близо до родителите си и до изстрелванията на ракетите на Blue Origin. Времето подсказа и друга причина – данъците.

През 2022 г. щатът Вашингтон наложи нов данък от 7% върху капиталовата печалба от продажбата на акции и облигации на стойност над 250 хил. долара. Щатът Вашингтон няма данък върху доходите на физическите лица, така че новият налог бележи първия път, в който Безос беше изправен пред щатски данъци върху продажбата на книжата си.

Създателят на Amazon започва да продава акции от компанията през1998 г., като продължава да прави това почти всяка година в продължение на повече от две десетилетия, за да финансира филантропските си начинания, своята космическа компания Blue Origin, а наскоро и мегаяхтата си за 500 млн. долара, както и нарастващата си колекция от имения, закупени с годеницата му Лорън Санчес.

През 2022 г., когато данъкът влезе в сила, Безос спря да продава. Той не е продал никакви акции на Amazon през 2022 и 2023 г., като е дарил книжа за само 200 млн. долара в края на миналата година.

След преместването си в Маями, Безос навакса пропуснатото време. Подадена миналата седмица декларация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ разкри, че Безос е започнал предварително обявен план за продажба на акции, за да се раздели с 50 млн. от тях преди 31 януари 2025 г. При днешната цена това би възлизало на над 8,7 млрд. долара.

Флорида няма данък върху доходите или данък върху капиталовата печалба. Така при продажбата на акции за 2 млрд. долара миналата седмица, той е спестил 140 млн. долара, които иначе трябваше да плати на щата Вашингтон. От цялата продажба на 50 млн. акции през следващата година, той ще спести поне 610 млн. долара. Това, в случай че акциите на Amazon останат без промяна. Ако продължат да поскъпват, стойността на книжата и на данъчните му спестявания ще стане още по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още