IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Salesforce поевтиняха след ниски прогнози за годишен растеж

Компанията обаче обяви, че разширява програмата си за обратно изкупуване с 10 млрд. долара, както и нов дивидент

09:20 | 29.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Salesforce разширява програмата си за обратно изкупуване с 10 млрд. долара и обяви нов дивидент. Прогнозата за годишните приходи, която се оказа под оценките, обаче свали цената на акциите с около 2% в следобедната търговия, съобщава Ройтерс.

Неблагоприятната прогноза на компанията сигнализира за вероятно забавяне на облачните и технологичните разходи, докато клиентите са под натиск заради високите лихви и инфлация, които ги карат да ограничат разходите.

Компанията очаква приходи между 37,7 млрд. и 38 млрд. долара за цялата 2025 г. спрямо оценка на анализаторите за 38,62 млрд. долара, показват данни на LSEG.

Предупрежденията за бавна икономика накараха Salesforce да съкрати около 700 служители, или 1% от работната си сила на световно ниво, миналия месец, допълвайки серията от съкращения в технологичната и медийна индустрия.

„Salesforce даде насоки за растеж от само 8-9% (за цялата година), което я изключва от категорията на висок растеж. За да компенсира това, тя въвежда дивидент, който е подходящ за по-ниското ниво на растеж“, коментира Гил Луриа, анализатор в D.A. Davidson.

Компанията прогнозира още приходи за първото тримесечие под оценките, засилвайки опасенията около фирмите за облачни услуги, които са изправени пред несигурност тази година.

Salesforce обаче надви оценките за приходите и печалба за четвъртото тримесечие, възползвайки се от по-високите облачни разходи и присъединявайки се към други гиганти в сектора като Amazon.com и Microsoft.

Компанията отчете приходи от 9,29 млрд. долара за тримесечието до 31 януари, надвивайки оценките на анализаторите за 9,22 млрд. долара.

На коригирана база компанията бележи печалба от 2,29 долара на акция спрямо очаквания за 2,26 долара на акция.

В началото на 2023 г. Salesforce стана цел на активисти инвеститори, които искаха промени. Това доведе до намаляване на разходите, увеличаване на програмите за обратно изкупуване и разпусната комисия по сливания и придобивания.

Salesforce очаква коригирана печалба между 9,68 и 9,76 долара на акция за цялата година спрямо оценки за 9,57 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още