IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресмени започнаха разследване за терминали Starlink, използвани от Русия

Сателитните терминали могат да дадат предимство на руските военни, опасяват се демократите Джейми Рейскин и Робърт Гарсия

19:30 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Демократи от Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) иниицираха разследване на компанията на Илон Мъск SpaceX заради информация, че терминали Starlink се използват от руските военни на фронтовата линия в Украйна, пише The Washington Post.

Украйна на няколко пъти потвърди, че руските военни използват терминалите, въпреки уверенията на Мъск, че няма продажби в Русия - директни или индиректни. Starlink вероятно са попаднали на фронта незаконно чрез покупки през трети страни, смятат в украинското разузнаване.

Демократите Джейми Рейскин и Робърт Гарсия изпратиха писмо до SpaceX с искане за повече информация, сочейки че може да има нарушения на санкционния режим срещу Русия. Според тях използването на терминалите от Русия може да бъде сериозна заплаха за безопасността на Украйна и украинците, както и за националната сигурност на САЩ. Те планират да повдигнат въпроса до Пентагона и други национални агенции, които има компетенции по казуса.

"Опасяваме се, че може би нямате подходящи предпазни мерки и правила", коментират конгресмените в писмото си до компанията, до което достъп има WP. Те призовават компанията да се свърже с други регулатори и да работи за превенция на незаконна търговия със сателитните терминали. От съществено значение е Русия да не получава достъп до технологии, които ще носят ползи за техните военни, казват двамата конгресмени.

Терминалите на SpaceX имаха решаващо значение за Украйна в първите дни на войната. Компанията осигури комуникацията на украинските военни по молба на Киев буквално часове, след като страната беше нападната от Русия. Ролята им не намалява и до днес - чрез тях военните получават сигурна интернет връзка, която не само е нужна за комуникацията между отделните части, но и дава възможност за управление и следене на дронове и координация на артилерийската стрелба. През лятото на 2023 година американското Министерство на отбраната купи между 400 и 500 нови терминала за нуждите на Украйна.

Според украинското разузнаване SpaceX се е намесила решително, проваляйки една от първите операции срещу Крим, заглушавайки сателитния сигнал. Самият Мъск на няколко пъти коментира в социалните мрежи, че Киев трябва да се откаже от полуострова, за да бъде избегната Трета световна война.

Демократите се опасяват, че Starlink сега може да донесе същите предимства за руските военни в момент, когато украинците изпитват недостиг на снаряди, за да защитават позициите си.

От SpaceX не коментират информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още