IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Руските сили използват Starlink на Мъск на фронтовата линия

Украинското разузнаване е засякло разговор между двама руски войници, които обсъждат поставянето на терминали

16:33 | 11.02.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските сили в окупираните части на Украйна използват терминали на Starlink, произведени от компанията SpaceX на Илон Мъск за сателитната интернет услуга и изглежда, че тя се използва „системно“, съобщи основната служба за военно разузнаване на Киев, цитирана от Ройтерс.

Терминалите трябваше да помагат на Украйна след нашествието на Русия, което започна през февруари 2022 г., и бяха от жизненоважно значение за комуникациите на Киев на бойното поле. Starlink твърди, че няма какъвто и да било бизнес с правителството или армията на Русия.

Достъпът до системата Starlink позволява на украинските сили на фронтовата линия да комуникират чрез сигурни приложения за интернет разговори, така че да поддържат контакт без да разчитат на клетъчни или радио сигнали, които са по-лесни за прехващане. 

„Регистрирани са случаи на използване на дадените устройства от руските окупатори. Това започва да придобива системен характер“, съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление към украинското министерство на отбраната Андрий Юсов.

Управлението заяви в комюнике, че терминалите са били използвани от отряди като 83-та руска въздушно-щурмова бригада, която се сражава близо до градовете Клишчеевка и Андреевка в частично окупираната източна Донецка област.

Това беше първото официално заявление за предполагаемото използване от Русия на Starlink. Руското министерство на отбраната не е отговорило на молба за коментар.

Двама източници на украинското правителство коментираха по-рано тази седмица, че използване на Starlink от Русия е било засечено в окупирана украинска територия. Един от тях заяви, че се опитвали да получат данни за мащаба на използването.

Разузнавателната служба съобщи, че е засякла разговор между двама войници, които обсъждат поставянето на терминали. Тя публикува аудиозапис от разговора в приложението „Телеграм“ като доказателство.

Службата не казва как според нея са били получени терминалите от руските сили – дали например са били доставени от чужбина или са били заловени от украинските сили.

Макар че системите Starlink не могат да бъдат купени в Русия, украински медии съобщиха, че руските сили купуват устройствата от трети страни и после ги доставят на фронта. 

Starlink съобщи на 8 февруари, че терминалите ѝ не са активни в Русия и че SpaceX никога не е продавала услугата в Русия, нито е доставяла оборудване на локации в страната.

В изявление, публикувано в X, Starlink не казва нищо за възможното им използване в окупирани области на Украйна.

„Ако SpaceX получи сведения, че терминал на Starlink се използва от санкционирана или неоторизирана страна, ще разследваме твърдението и ще предприемем действия за деактивиране на терминала, ако се потвърди“, пише компанията.

Достъпът до Starlink е политически въпрос от началото на войната, когато Мъск реши да направи услугата налична в Украйна. Услугата е смятана за толкова жизненоважна за украинските операции, че миналата година, когато SpaceX заяви, че вече не може да финансира достъпа на Киев, Пентагонът прие да плаща, така че да остане налична. Частни донори, правителства и други организации също плащат за терминали. 

Напрежението около достъпа до Starlink продължава. Миналата есент биография на Мъск разкри, че през 2022 г. Украйна е поискала достъп до Starlink за изненадваща атака срещу кораби на Руския военноморски флот на окупирания Кримски полуостров. За ужас на украинското правителство Мъск отказал. 

Ако Русия наистина има системен достъп до Starlink на фронта, това ще ограничи едно от основните предимства на Украйна на бойното поле в труден за Киев момент. 

Миналата година контранастъплението на Украйна не постигна значителни победи, с което Русия продължава да контролира около 20% от територията на страната. Сега Москва отново напада, докато Киев страда от недостиг на жива сила и боеприпаси. Миналата седмица украинският президент Владимир Зеленски смени топ генерал, за да подкрепи военните усилия на страната си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 2 месеца
Украйна е поискала достъп до Starlink за изненадваща атака срещу кораби на Руския военноморски флот на окупирания Кримски полуостров. За ужас на украинското правителство Мъск отказал. Вие поне една молекула мозък имате ли. Въпросът е сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още