IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна преговаря за продължаване на работата на Starlink

На прекъсване на работата на терминалите се дължи забавянето на операцията по деокупиране в Херсонска и Запорожка област, пише FT

21:40 | 14.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Украйна търси решение за продължаване на работата на Starlink, стана ясно от съобщение на един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк в Twitter. "Нека бъдем откровени - харесвали му на някого или не, но Илон Мъск ни помогна в най-тежкия момент на войната", написа той и допълни, че бизнесменът има право на собствена стратегия за управление.

Подоляк призова само компанията да обезпечи връзката, докато текат преговорите за продължаване на работата на Starlink. Източник на AP коментира, че в Пентагона се водят разговори да бъдат поети разходите за системата. Говорител на институцията потвърди, че разговарят със SpaceX, която е собстевеник на сателитите, но без да дава повече подробности. 

Министърът на цифровите технологии Михайло Федоров пък написа в своя канал в Telegram, терминалите "работеха, работят и ще продължат да работят".

Stralink е проект на космическата компания на Мъск SpaceX и доставя интернет връзка на всяка точка на земята. Системата е от съществено значение за украинските военни  и според публикация във Financial Times на прекъсване на връзката се дължи забавянето на операциите в Херсонска и Запорожка област през миналата седмица.

Илон Мъск коментира по-рано , че не може да финансира вечно терминалите на Starlink в Украйна и представи сметката на Пентагона. Според нея осигуряването на интернет в страната до края на годината ще струва 120 млн. долара, а през 2023 година - 400 млн. долара. Мъск се разгневи на нецензурен пост на посланика на Украйна в САЩ под публикацията му за мирен план за Украйна.

Предложението на милиардера предизвика масови критики в Украйна, особено по отношение на твърдението, че Крим е даден на Украйна по погрешка.

CNBC посочва, че преди дни милиардерът е коментирал, че цената на услугата за Украйна досега е 80 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
След като бившият вънкашен министер на 404 публично напсува Мъск и го прати на едно място, след като масово започнаха да го хулят, да го тормозят дори по Starlink, Мъск им претегли една къса-дълга и каза - безплатната помощ свърши. Пентагонът да започне да плаща за експлоатацията на Starlink в 404 и за всичките доставени терминали на ВСУ. Сиренето стана с пари, заради екстремното тъпооумие и наглост на бандеровската сбирщина. В момента системата почти не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
На Мъска войната му е чифт шестици , с камиони сателитни приемници и трафик та дрънка , гарантирани военни плащания ... :))) ... Силно желателно е да си гледа в момента процъфтяващият бизнес и да не се меша в политиката . Да взима пример от Бил Гейтс , за момент се беше замислил да споделя разни неща . И после осъмна с идеята за фондация и филантропия . И M$ бизнеса си върви и Бил нова яхта разкарва с нова жена ... :))) ... Тия разглобяват Мордор успешно , той им свети и акъл налива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още