IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна разкритикува Мъск, че е попречил на атака срещу руски кораби

Това се е случило, когато милиардерът е решил да спре услугите на Starlink в Украйна

14:22 | 08.09.23 г. 5
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Представител на украинските власти отправи критики към главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск за това, че е наредил на инженерите си да изключат сателитната мрежа на Starlink над Крим миналата година, за да осуетят украинска атака срещу руски военни кораби, пише CNBC.

Според нова биография на Мъск роденият в Южна Африка милиардер е попитал: „Как попаднах в тази война?“ по време на интервю с автора Уолтър Айзъксън.

В първите дни на непровокираната руска инвазия в Украйна, докато западните правителства работеха за снабдяването на Киев с оръжия и системи за противовъздушна отбрана, първият от терминалите на Starlink пристигна в страната. В крайна сметка милиардерът не е останал особено доволен след споразумението.

„Starlink не е предназначен да участва във войни. Той беше за това хората да могат да гледат Netflix и да си почиват, да бъдат онлайн за училище или да правят добри мирни неща, а не да атакуват с дронове“, коментира Мъск според книгата. Той споделя с Айзъксън, че се притеснява, че украинската атака срещу руски кораби ще провокира Кремъл да започне ядрена война. Книгата, озаглавена „Илон Мъск“, ще бъде пусната на пазара в четвъртък.

Главен помощник на президента на Украйна Володимир Зеленски нападна Мъск заради разкритието.

„Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен флот чрез намесата на Starlink, Илон Мъск позволи на този флот да изстреля ракети „Калибър“ по украински градове“, написа Михайло Подоляк в четвъртък в социалните мрежи, след като CNN съобщи за някои от подробностите от книгата на Айзъксън.

„В резултат на това загиват цивилни, деца. Това е цената на коктейла от невежество и голямо его“, добави той в платформата X, която преди беше известна като Twitter. Мъск придоби Twitter миналата година.

Крим, полуостров в Черно море, който Русия незаконно анексира от Украйна през 2014 г., е дом на руските черноморски военни кораби. В дните след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. флотът изстреля ракети по украинските крайбрежни градове, като същевременно наложи опустошителна морска блокада.

Министърът на дигиталните въпроси на Украйна Михайло Федоров, който в Twitter поиска от Мъск възможност да предостави Starlink, публикува, че Starlink е „тук“ в Украйна – със снимка, показваща повече от две дузини кутии в задната част на камион.

Starlink е глобалната мрежа на SpaceX от повече от 4000 сателита, които предоставят услуги на над 50 държави. В Украйна Starlink работи като основен инструмент за важни комуникации на бойното поле.

Айзъксън пише, че решението на Мъск е било обсъдено в телефонен разговор със съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, и с председателя на Обединената комисия на началник-щабовете на армията на САЩ генерал Марк Мили.

Според писателя Мъск също е участвал в писмен разговор с Федоров. Последният е умолявал Мъск да възстанови връзката на Starlink, така че украинските дронове да могат да извършат атаката срещу военните кораби на Русия.

Мъск е отговорил, че смята, че Украйна „отива твърде далеч“, според книгата на Айзъксън.

„Мисля, че ако украинските атаки бяха успели да потопят руския флот, това щеше да е като мини Пърл Харбър и да доведе до голяма ескалация“, посочва Мъск според Айзъксън. „Ние не искахме да бъдем част от това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
Мъск е казал част от истината, но по-важното не е казал, защото на биоматериала никога не се казва най-важното, за да не се тормози с излишно мислене - така и така няма да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
Колкото до спирането и пускането на Старлинк над украйна, последната дума не е на Мъск. Дори той не си е сам началник за такива сериозни дела. В САЩ има едни служби, които имат грижата да пазят държавата от излишни проблеми, или да й носят бонуси. Мъск е олигарх, а олигарсите в цял свят слушкат американските служби, иначе - проблеми. Пресен пример - Коломойски. Друг е въпросът, защо американските служби са спрели операция, готвена и управлявана от английските служби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
Поредното доказателство, че уккрите са нагло, долно и неблагодарно племе и силно напомнят в много аспекти нашите братя македонци. Ако ВСУ са имали някъде смазващо превъзходство над ВС на РФ във всички фази на войната до сега, това са комуникациите, в лицето на Старлинк. Ако Мъск беше спрял нета над украйна на 22.02.22, тази война можеше да се развие по такъв начин, че говнноядди като Подоляк днес да крякат от Варшава, а Киев, Одеса и Харков да са в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
RoyBatty
преди 7 месеца
Леле какви нелепости! Мъск счупва победната атака като спира интернета за час и така решава войната. Някой връзва ли се на подобни бръщол евения? И ако всичко зависи от интернета предоставян от трети лица "интернет филантропи" не е ли нещо дълбоко нередно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още