IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е взел заем от 1 млрд. долара от SpaceX по времето на покупката на Twitter

Не е ясно за какво точно са ползвани парите

15:48 | 06.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Илон Мъск е взел 1 млрд. долара заем от космическата си компания SpaceX по времето, когато е бил в процес на придобиване на социалната мрежа Twitter, пише Wall Street Journal.

Необичайният заем е поредният пример за това как най-богатият човек в света е натрупал пари в своята империя от компании, без да се налага да се разделя завинаги с акции, което му позволява да набира средства за множеството си начинания.

През октомври SpaceX е одобрила заем, който е обезпечен с част от акциите на Мъск в компанията, а милиардерът е изтеглил цялата сума през същия месец, разкриват документи, разгледани от Wall Street Journal.

Не е ясно защо Мъск е взел заема. Той го е изплатил скоро след това, като е върнал 1 млрд. долара с лихва на SpaceX през ноември. Мъск и компанията не са отговорили на запитването за коментар.

От години Мъск има договорки с банки да взема заеми срещу акциите си в неговите компании, включително от производителя на електромобили Tesla, на който е главен изпълнителен директор. В частната SpaceX самата компания е служила като негов кредитор.

Към март Мъск беше най-големият акционер в SpaceX, като контролира дял от 42% и близо 79% от гласовете, показва документ на компанията до Федералната комисия по комуникациите. Ако иска да вземе заем от SpaceX, почти сигурно е, че ще може да го направи.

Отпускането на заема се е случило миналата година, когато SpaceX направи големи инвестиции в своята ракетна програма Starship и в сателитния си интернет бизнес Starlink. Гигантът е набрал огромни суми от инвеститори, за да плати и за двете, а Мъск призова служителите да бъдат внимателни с разходите. В края на 2021 г. той предупреди, че SpaceX може да бъде изправена пред фалит, тъй като инвестира средства в огромна ракета и в Starlink.

Заемът от 1 млрд. долара временно е прехвърлил значителна част от капитала на SpaceX, която е свързана с много от най-важните космически мисии на НАСА и Пентагона.

SpaceX е разполагала с 4,7 млрд. долара в брой и ценни книжа в края на миналата година, показват документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Ама че неновина..взел някви пари,върнал ги след месец с лихвата и кво? Откакто взе да се държи политически некоректно, хич не го тачат прогресивните сили .А те както е известно, са изключително толерантни към всяко чуждо мнение,стига да съвпада с тяхното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
мрънмрън
преди 7 месеца
Това му е най-малкият проблем, част от платформата е реално на арабите, дето убеди да не си изтеглят капитала, ако не дава да се пуска нищо срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още