IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва разследване срещу AliExpress

Разследването е заради опасения, свързани с разпространяването на незаконно съдържание

14:43 | 14.03.24 г.
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Европейската комисия обяви в четвъртък, че открива официално разследване срещу AliExpress – сайта за онлайн търговия, управляван от китайския технологичен гигант Alibaba – заради опасения, свързани с разпространяването на незаконно съдържание, съобщава CNBC.

Комисията започва разследване срещу AliExpress съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Широкото законодателство цели да държи технологичните гиганти под контрол в сфери от антиконкурентно поведение до гарантиране, че дезинформация не е широко разпространена на платформите им.

Разследването се фокусира върху това дали AliExpress може да е нарушила DSA в „сфери, свързани с управлението и смекчаването на рисковете, модерирането на съдържанието и вътрешен механизъм за управление на жалбите, прозрачността на системите за реклама и препоръки, проследимостта на търговците и достъпа до данни за изследователи“, казва Комисията.

ЕК ще проучи дали има липса на прилагане на собствените условия на AliExpress, които забраняват определени продукти, представляващи риск за здравето на потребителите, например фалшиви лекарства.

Разследването ще се съсредоточи и върху това дали е имало нарушения на DSA, които позволяват на непълнолетни лица да имат достъп до порнографски материали, които според Комисията потребителите все още могат да намерят на платформата.

Други сфери на проучването включват как AliExpress препоръчва продукти на потребителите и дали сайтът за електронна търговия отговаря на правило, което позволява хранилище с възможност за търсене на реклами, които се предоставят на платформата.

Това е третото официално разследване в рамките на DSA след тези, стартирани срещу TikTok и социалната мрежа X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още