IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейминг гигантът Take-Two придобива студиото Gearbox Entertainment

Сделката е на стойност 460 млн. долара

12:13 | 28.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Американският издател на игри Take-Two Interactive Software обяви, че ще придобие Gearbox Entertainment, по-известна със своята игра Borderlands. Шведската Embracer ще продаде звеното за 460 млн. долара, предава Ройтерс.

Всъщност продажбата е със сериозна отстъпка, тъй като Embracer купи компанията през 2021 г. в рамките на сделка, която оцени бизнеса на до 1,4 млрд. долара.

В отделно изявление Embracer казва, че сделката с Take-Two ще свие нейния нетен дълг с между 3,2 млрд. крони (301,23 млн. долара) и 3,5 млрд. крони. Освен това очаква трансакцията незабавно да увеличи генерирания свободен паричен поток.

Embracer, която е собственик на франчайза Tomb Raider, провежда програма за преструктуриране от миналата година, като целта е да намали дълга си. Миналия месец компанията заяви, че може да не изпълни целта си за нетен дълг от 8 млрд. крони през март.

Главният изпълнителен директор на Embracer Ларс Уингефорс заяви, че придобиването на Gearbox „показва резултата от процеса по раздяла с активи и е важна стъпка в трансформирането на Embracer към бъдеще със значително по-нисък нетен дълг и подобрен свободен паричен поток“.

Gearbox ще работи като студио към 2K, издателско звено, притежавано от Take-Tow. Тя ще се ръководи от нейния основател и главен изпълнителен директор Ранди Пичфорд, обяви Take-Two. Придобиването се очаква да бъде финализирано през първото тримесечие на фискалната 2025 г. на Take-Two.

Миналата година Ройтерс писа, позовавайки се на източници, запознати с въпроса, че Embracer обмисля различни опции за Gearbox, докато се опитва да укрепи финансите си.

Шведската компания претърпя неуспех през май миналата година, когато сделка за партньорство на стойност 2 млрд. долара с необявена компания се провали, което я накара да обяви голям план за преструктуриране през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още