IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Salesforce се прицелва в придобиване на Informatica

Двете компании са в напреднал етап на преговори

10:12 | 13.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Salesforce е в напреднал етап на преговори за придобиването на доставчика на софтуер за управление на данни Informatica, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Базираната в Редууд Сити, щата Калифорния, Informatica има пазарна капитализация от над 11 млрд. долара след поскъпване на акциите от 43% тази година, тъй като трейдърите залагат на сделка.

Един потенциален усложняващ фактор е, че цената, която се обсъжда, е под цената на затваряне на Informatica от петък – 38,48 долара, в резултат на скока напоследък.

Базираната в Сан Франциско Salesforce специализира в облачен софтуер, който помага на специалистите по продажби да управляват отношенията си с клиенти.

Informatica помага на компании да управляват данните си в облачни и локални системи, позволявайки на организациите да анализират по-добре данните, които събират. Нейни клиенти са компании от Unilever до Toyota и Deloitte, се вижда от сайта ѝ.

Informatica наскоро пусна нови инструменти, надграждащи възможностите си за изкуствен интелект, докато манията по AI обхваща технологичната индустрия. Миналата година я представи Claire GPT – генеративен AI инструмент, който помага на компаниите да обработват данни.

В исторически план Salesforce има ненаситен апетит за сделки, като е направила над 70 придобивания от 2006 г. насам, според данни от FactSet.

Сделка за Informatica ще се нареди сред най-сериозните на Salesforce и ще бъде най-голямата, откакто приключи придобиването за около 28 млрд. долара на компанията за продукти за съвместна работа Slack Technologies през 2021 г. Slack е най-голямото придобиване на Salesforce досега. Няколко години преди това Salesforce се съгласи да купи платформата за анализ на данни Tableau Software за повече от 15 млрд. долара.

Компанията за частни инвестиции Permira и Canadian Pension Plan Investment Board през 2015 г. свалиха акциите на Informatica от борсата в сделка на стойност 5,3 млрд. долара след приблизително 15 години като публична компания. Бизнесът отново листна акциите си през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още