IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите потребители на AI се опасяват, че могат да станат заложници на ChatGPT

Преходът между услугите на различни доставчици на генеративен изкуствен интелект може да се окаже трудна задача

07:52 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето хора са почти не знаеха, че OpenAI съществува преди 18 месеца. Сега ChatGPT е сред най-желаните инструменти за бизнеса навсякъде. Но докато ръководителите на компании мечтаят за повишаване на производителността и пестене на разходи, мнозина се опасяват да не станат зависими от един от малкото основни модели на генеративен изкуствен интелект (AI) по начин, който може да се окаже труден за избягване, пише Пол Джей Дейвис за Bloomberg.

OpenAI бързо привлече някои големи имена като корпоративни клиенти. Нейният уебсайт изброява гиганти като PricewaterhouseCoopers, Amgen, JetBlue Airways, Riot Games и Klarna Bank. Morgan Stanley стана една от първите големи банки, които пуснаха вътрешен чатбот, базиран на модела на OpenAI.

През януари OpenAI заяви пред Bloomberg News, че има 260 корпоративни клиенти, докато този месец каза, че има 600 хил. корпоративни потребители, макар че не уточнява колко отделни компании работят с нея. Нейните конкуренти Alphabet, Meta Platforms, Anthropic и други се опитват да я настигнат.

Очарователно е колко стойност смятат, че получават някои фирми от тези инструменти, което кара човек да се запита защо доставчиците на изкуствен интелект (AI) начисляват цени, които обхващат само малка част от тази стойност. Затова попитах компании и инвеститори кога смятат, че OpenAI и други ще започнат да вдигат таксите и как ще реагират фирмите, пише авторът.

Проблемът с привързването към ключов доставчик е много познат. Повечето хора, с които е говорено, опричиличават предстоящия бум на генеративния AI на експанзията на облачните услуги. След период на силен ранен растеж цените започнаха да се покачват и компаниите, които искат да разнообразят своите доставчици, откриха, че имат проблеми с програмирането и управлението на данни, които трябва да преодолеят, както и договори, които да предоговорят.

Никой не искаше да говори официално как това може да се случи с OpenAI и нейните конкуренти, отчасти защото не искаха да рискуват да повлияят негативно на зараждащите се отношения с тези компании, но също така и защото просто все още не знаят какви могат да са отговорите им. Така че това, което следва, е информирана спекулация или поне групо ръководство за потенциални проблеми.

По отношение на стойността най-високият коефициент идва от инвеститор в компании в етап на растеж, който твърди, че една от неговите компании е спечелила увеличение на производителността и е спестила разходи на стойност 10 пъти повече от годишните такси, които плаща на OpenAI. Друг потребител не би се наел с цифра, а просто казва, че икономическата стойност е много пъти над цената.

Малката такса е стандартен ход в наръчника за работа в Силициевата долина, тъй като стартъпите се стремят към бързо завземане на територия в опит да станат възможно най-ползвани на целевия си пазар. За един голям езиков модел има допълнително предимство – колкото повече хора го използват, толкова по-бързо се подобряват неговите възможности. А за OpenAI и Gemini на Google има допълнителна полза, че потреблението на AI увеличава търсенето на изчислителна мощност от облачните услуги на Microsoft и Alphabet. Те получават две в едно.

Повечето хора, с които е разговаряно, очакват целите скоро да започнат да растат, когато моделите с генеративен изкуствен интелект станат неделима част от начина, по който клиентите си вършат работата. Въпросът тогава ще бъде колко ще са скъпи и какво ще могат да направят потребителите за това, ако изобщо имат полезен ход? Ще бъде ли по-трудно да се прехвърлите от един AI модел към нов доставчик, отколкото да смените облачния си доставчик или да се прехвърлите от iOS на Android?

Последна актуализация: 07:53 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още