IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането на Elliott в Pinterest напомпа акциите ѝ

Книжата на платформата за споделяне на изображения поскъпнаха с над 20%, след като WSJ разкри, че активисткият фонд държи дял от 9%

08:06 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Акциите на Pinterest поскъпнаха с повече от 20% по време на следборсовата търговия в четвъртък, след като Wall Street Journal съобщи, че Elliott Management е придобил дял от над 9% в компанията. Elliott е известен със своите активистки инвестиции.

През миналата година акциите на Pinterest се сринаха със 75%. Въпреки че приходите са се увеличили с 52% до над 2,5 милиарда долара през 2021 г., броят на активните месечни потребители в световен мащаб е намалял с 6% до 431 милиона.

Активистът е водил разговори с Pinterest през последните няколко седмици, но не е ясно какво са обсъждали.

Това беше време на сътресения за Pinterest, която управлява безплатна онлайн платформа за споделяне на изображения, които вдъхновяват проекти като планиране на сватби, извършване на домашни ремонти и създаване на рецепти.

През юни Бен Силберман се оттегли от поста главен изпълнителен директор и стана изпълнителен председател. Компанията назначи за негов заместник Бил Рейди, който от 2020 г. е президент на търговския отдел в Google на Alphabet Inc.

Тези стъпки бяха предприети, след като през последните месеци няколко ръководители на Pinterest напуснаха, включително ръководителят на глобалните бизнес операции и ръководителят на отдела за връзки с инвеститорите.

Силберман, един от тримата съоснователи на Pinterest, има около 37% дял с право на глас в компанията според последното подадено от нея пълномощно от април, което може да ограничи възможностите на Elliott да наложи промени.

Бизнесът на Pinterest се разрасна драстично по време на пандемията и през февруари компанията отчете първата си годишна печалба и над 2 млрд. долара годишни приходи. Но въпреки че приходите нараснаха с 18% през тримесечието, което приключи през март, в сравнение с предходната година, глобалните активни месечни потребители намаляха с 9% и компанията отчете нетна загуба от 5 млн. Промените в правилата за защита на личните данни на Apple Inc. и забавянето на разходите за реклама също се отразиха на резултатите на компанията.

Акциите на Pinterest, чиято пазарна оценка е около 12 млрд. долара, са се понижили с около 50% от началото на годината, което е по-лошо от технологичния индекс Nasdaq Composite, който е спаднал с около 30%. Компанията излезе на борсата в началото на 2019 г. на цена от 19 долара за акция; акциите поскъпнаха до над 80 долара миналата година, но сега са под цената от първичното публично предлагане, затваряйки на 17,56 долара в четвъртък. Книжата поскъпнаха с около 25% след като The Wall Street Journal съобщи за влизането на новия акционер.

През последните години Pinterest се стреми да увеличи приходите си отвъд модела, ориентиран към рекламата, като разширява дейността си в областта на електронната търговия. През 2020 г. компанията започна да си партнира с Shopify Inc. и даде възможност на потребителите си да купуват продукти, които намират на платформата ѝ, като кликнат върху връзка към уебсайта на търговеца. През юни Pinterest придоби The Yes, платформа с изкуствен интелект, която персонализира изживяването при пазаруване на мода за потребителите.

Pinterest обаче е изправена пред предизвикателства в тази област, тъй като напоследък разходите на потребителите онлайн намаляват, а технологичният сектор се бори с комбинираната тежест на макроикономически фактори, като повишаването на лихвените проценти, войната в Украйна и ускоряващата се инфлация, които отслабват пазара на онлайн реклами.

През миналата година PayPal Holdings Inc. водеше преговори за закупуване на Pinterest, но се отказа, след като акционерите на компанията за разплащания се противопоставиха.

Elliott е известен като един от най-твърдите инвеститори активисти на Wall Street, който в миналото е предприемал действия срещу технологични и други компании и е принуждавал към промени, като например продажби или промени в ръководството.

През миналата година съоснователят на Twitter Inc. Джак Дорси се оттегли от ръководния пост, след като бе подложен на натиск от страна на Elliott. През 2020 г. активистът придоби дял от около 1 млрд. долара в Twitter, а по-късно постигна споразумение за назначаване на двама нови членове на борда, който беше от осем души.

През 2019 г. Elliott и неговият колега активист Starboard Value LP разкритикуваха представянето на онлайн пазара eBay Inc. Джеси Кон от Elliott беше сред тримата членове, добавени към борда на eBay. Шест месеца по-късно главният изпълнителен директор Девин Уениг подаде оставка.

Elliott, който към края на миналата година управляваше над 50 млрд. долара, има и подразделение за частни капиталови инвестиции - Evergreen Coast Capital, което понякога наддава за компании, които са обект на активистки кампании на фонда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още