IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проруските власти ще забранят Google в окупираните региони на Украйна

Услугата е обвинена в насърчаване на тероризъм и насилие срещу всички руснаци и особено населението на Донбас

08:04 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Търсачката Google ще бъде забранена в източните украински региони Донецк и Луганск, които в момента са под руска окупация, съобщава The Guardian.

Денис Пушилин, лидер на подкрепяната от Русия сепаратистка Донецка народна република, публикува съобщение в Telegram, в което обвинява Google в „насърчаване на тероризъм и насилие срещу всички руснаци и особено населението на Донбас“.



След нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна тази пролет редица социални медийни платформи бяха забранени в Русия и в окупираните региони. През март беше потвърдена руската забрана за Facebook и Instagram, обвинявайки платформите, че участват в „екстремистки дейности“ за политики, които позволяват на потребителите в някои страни да споделят съдържание, което обикновено би нарушило правилата срещу насилието. Сепаратистките държави в Украйна скоро последваха това решение, забранявайки Instagram и Facebook през май.

В понеделник Google беше глобена с близо 365 млн. долара от Русия заради „забранено съдържание“ в YouTube, за което се предполага, че популяризира „екстремизъм и тероризъм“ и което според служители е включвало невярна информация за войната в Украйна. Руската държава засили прилагането на законите, имащи за цел да натисне критиците на войната, като дори ограничи използването на думата „война“.

През май руският клон на Google обяви фалит, заявявайки, че е „несъстоятелно“ офисът да продължи да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още