IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех заплахата за големите банки е отслабнала през 2022 г.

Банките не спират да инвестират в технологии, за да не изостанат от младите играчи на пазара, показва нов доклад

17:19 | 15.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Конкурентната заплаха, която представляват финтех компаниите за големите банки, е намаляла през последната година, тъй като нарастващите лихвени проценти ограничиха финансирането, сочи нов доклад на Moody’s Investor Service, цитиран от Ройтерс.

Спадът на финансирането с рисков капитал през 2022 г. отчасти е засегнал фирмите за финансови технологии, които разчитат на външни средства, за да финансират операциите си и да привличат клиенти, пишат анализаторите на Moody’s.

Докладът се позовава на данни от CB Insights, които показват, че глобалното финансиране на финтех компаниите е спаднало с 46% от 2021 до 2022 г.  

Финтех играчите често са изправени пред повече регулаторни пречки от банките и може да са се сблъскали с нови изисквания на определени места през последните години, допълват от Moody’s. В Австралия например през 2021 г. регулаторите обновиха изискванията на страната за нови депозитарни институции и обмислят как да засилят надзора си над потребителските кредити.

Но въпреки че сегашната макроикономическа среда може да постави предизвикателства пред финтех компаниите, секторът все още има потенциала да увеличи финансовото включване и да намали разходите за потребителите, гласи текстът.

„Както се случи при предишните пазарни цикли, вероятно е голям брой зараждащи се финтех фирми с по-слаби бизнес модели да изчезнат, а малък брой да оцелеят и да се окажат наистина разрушителни за статуквото с течение на времето“, посочват от Moody’s.

Традиционните банки, които отдавна държат позиции заради установените си марки и взаимоотношения с клиенти, получиха достъп до стабилно депозитно финансиране през последната година, което им даде предимство пред много финтех компании, се допълва в доклада.

Според Moody’s банките отдавна осъзнават, че технологията може да наруши бизнес моделите и да позволи на технологичните конгломерати да навлязат в банкирането. „Те се защитават агресивно срещу подобни рискове – или чрез увеличаване на разходите си за технологии, или чрез партньорства“, посочва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още