IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех секторът се е представил по-зле и от финансовия, и от технологичния през 2022 г.

Много финтех компании сбъркаха цикличните стимули, на които се радваха по време на пандемията, за трайни прмени

15:54 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Изпращаме 2022 година - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

Банките на бъдещето изживяват трудно настоящето.

Финтех компаниите, нашумели заради визията си да привнесат иновации в стил Силициевата долина в бизнеса с кредитиране, инвестиции и плащания, са представили по-зле както от финансовите акции, така и от технологичните през 2022 г., пише Wall Street Journal. Уязвимостта към по-високите лихвени проценти, изчезването на много пандемични катализатори и по-общо разглеждане на компании, които следваха философията „ръст на всяка цена“, допринесоха за изпадането в немилост на много финтех компании.

Борсово търгуваният фонд Global X Fintech ETF бележи спад от 52% за 2022 г. Това е доста по-лошо представяне от понижението от 12% на Financial Select Sector SPDR Fund, който след финансовия сектор от индекса S&P 500, и от 30% на показателя Nasdaq Composite.

Други фокусирани върху финтех сектора фондове и индекси се представиха дори по-зле. Борсово търгуванният фонд на ARK Fintech Innovation на Кати Ууд, чиито топ притежания включват Shopify, Block Inc. и Coinbase Global, отчита спад от 65% за 2022 г. Индексът F-Prime Fintech Index, който има за цел да „следи представянето на разушителните финтех компании“ е надолу със 71% към края на декември. Шест от 60-те компании в индекса – Affirm Holdings, Dave, Doma Holdings, Opendoor Technologies, Root и Upstart Holdings – са се сринали с над 90% през 2022 г.

Всякакви технологични акции с голям растеж бяха разпродадени през 2022 г., след като Федералният резерв започна да вдига основните лихви, за да се пребори с инфлацията. По-високите лихви дават на инвеститорите повече възможност за това къде да вложат парите си, за да получат стабилна възвръщаемост, а това ги прави по-неохотно настроени да поемат риск при технологични акции, които обещават растеж.

По-високите лихви обаче представляват допълнително предизвикателство за финтех компаниите с влошени бюджети. Кредиторите Affirm и Upstart разчитат на банки и парични мениджъри, за да финансират заемите, които предоставят на кредитополучателите. Нетрадиционните потребителски кредитори сега плащат повече, за да заемат пари, което притиска маржовете им и дори изкарва по-малките играчи от бизнеса.

Много финтех компании сбъркаха и цикличните стимули, на които се радваха по време на пандемията, за трайни прмени. PayPal Holdings и Shopify погрешно заложиха, че по-високият обем онлайн пазаруване, на което се радваха през 2020 и 2021 г., ще продължи, което ги принуди да намалят разходите си, когато пазаруването във физически магазини се завърна на следващата година. Robinhood Markets нае над 1000 допълнителни служители през 2021 г., за да поддържа обемите на търговия, които очакваше да останат високи, но по-късно се наложи да освободи голяма част от тях, когато интересът на инвеститорите отслабна.

Много от преди амбициозните финтех стартъп компании също губят пари, което вече не се харесва на инвеститорите.

„Инвеститорите все повече се тревожат от бизнес модели с висок растеж, но неносещи печалба и през последните няколко тримесечие компаниите с висок растеж, които покриваме, все повече дават приоритет на подобряването на рентабилността в действията си и коментарите си“, пише Юджийн Симуни, анализатор в MoffettNathanson, която покрива финтех сектора, в коментар от декември.

Според Симуни само една финтех компания с висок растеж, която следи, е била постоянно печеливша – Shift4 Payments.

Акциите на компанията, която обработва плащания за бизнеси и търговци, поевтиняха само с 3% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още