IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският стартъп euShipments придоби румънския доставчик Helpship

Това е второто придобиване на българската компания за последните месеци, сделката е за неуточнена сума 

08:41 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новите партньори. Снимка:  euShipments.com
Новите партньори. Снимка: euShipments.com

Българският доставчик на логистични услуги за електронна търговия euShipments заяви, че е осъществил второто си придобиване, закупувайки мажоритарен дял в в румънския доставчик Helpship за неуточнена сума. 

Този ход има за цел да засили позициите и услугите на euShipments в Румъния и Централна Европа, възползвайки се от стратегическото местоположение на страната и експоненциалния ръст на онлайн продажбите в нея през последните години, се казва в прессъобщението на euShipments, без да се разкриват финансовите параметри на сделката.

В края на миналата година българският стартъп придоби мажоритарен дял и в хърватската компания за изпълнение на поръчки и логистика Pick & Pack

И двете стратегически придобивания са възможни благодарение на партньорството с фонда за капиталови инвестиции BlackPeak Capital. Базираната в София компания за частен капитал BlackPeak Capital вложи в началото на 2022 г. до 7,5 млн. евро в българската логистична фирма от втория си фонд BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. 

Сделките са част от по-широка стратегия за сливания и придобивания за интернационализиране на бизнеса чрез установяване на водещи позиции на ключови пазари в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и по този начин осигуряване на логистика, фулфилмънт и международни доставки за водещите играчи в електронната търговия от региона и извън него. 

Helpship е основана през 2019 г. от Стефан Попа и Йосиф Ческа. Фулфилмънт складът на Helpship в Орадя, Румъния, е стратегически разположен близо до румънско-унгарската граница и е добре свързан с главните магистрали. През 2023 г. компанията е сред най-успешните и предпочитани доставчици на фулфилмънт услуги от румънски онлайн търговци, обработвайки над 80 хил. онлайн поръчки всеки месец.

Базираната в Русе euShipments управлява 12 центъра за изпълнение на поръчки и разполага с мрежа в 27 европейски държави, което позволява по-бързи срокове за доставка и по-ниски цени за онлайн магазините в Централна Европа. 

Стефан Попа, който е и изпълнителен директор на Helpship, ще продължи да управлява компанията, използвайки ресурсите на euShipments.com за предоставяне на логистични услуги на онлайн магазини в Румъния и региона. Светлозар Димитров, изпълнителен директор на euShipments.com, и Вихрен Бисет, търговски директор на euShipments.com, ще се присъединят към Борда на директорите на Helpship.

„Започва нов, вълнуващ етап в развитието на Helpship и заедно с целия ми екип сме готови за бъдещите предизвикателства. Сега, като част от групата на euShipments.com, основната цел зад това стратегическо партньорство е нашата компания да се превърне в най-конкурентния фулфилмънт оператор в Румъния, напълно специализиран в международни решения за растеж и доставки от електронна търговия. По този начин всички клиенти на Helpship могат да растат по-бързо от всякога в Румъния, региона и цяла Европа“, е цитиран в прессъобщението Стефан Попа.

„Бизнес идеологията на euShipments.com е да решава логистичните проблеми на онлайн търговците. Затова за нас е важно да следваме пътя на пратките и да подобряваме дейността си на стратегически места… С финансовата подкрепа и менторството на BlackPeak Capital това придобиване ни позволява да се позиционираме силно „на портала между Източна и Западна Европа", което е безценно предимство за нашите международни клиенти в областта на електронната търговия“, споделя Светлозар Димитров, съосновател и главен изпълнителен директор на euShipments.com

„Това придобиване бележи важен етап от стратегията за растеж на euShipments да си партнира с местни шампиони като Helpship и да дава възможност на основатели като Стефан и неговия екип да отключат реални синергии за двата бизнеса. Убедени сме, че това в крайна сметка ще се превърне в добавена стойност за клиентите на euShipments и Helpship, а оттам и за консолидираната група. Поздравяваме Стефан, Йосиф, Светлозар и Лора за успешното начало на това ново партньорство“, е цитиран и Ангел Стефанов, партньор в BlackPeak Capital.

Правните консултации по сделката са били предоставени от Schoenherr Romania. Финансовите и данъчните консултации бяха извършени от TPA Romania.

BlackPeak Capital е създаден през 2014 г. и е насочен към инвестиции в дялов капитал за растеж от 5-10 милиона евро в бързоразвиващи се малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Вторият фонд BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е фокусиран върху партньорство с предприемачи от региона с амбицията да изграждат компании на световно ниво на базата на постоянни иновации, органичен растеж и придобивания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още