IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Databricks води преговори за набиране на капитал при оценка от 43 млрд. долара

Компанията привлича вниманието на инвеститорите с дейностите си, свързани с изкуствения интелект

12:20 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Databricks, софтуерният разработчик, който е разглеждан като кандидат за излизане на борсата, води преговори с T. Rowe Price за нов кръг на финансиране, който ще оцени компанията на 43 млрд. долара, твърдят двама източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Преговорите са в ранен етап и може да не постигнат успех, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право публично да обсъждат въпроса. Ако кръгът бъде успешен, оценката на Databricks ще бъде значително по-висока от 38-те млрд. долара, които достигна преди две години при финансиране, водено от Counterpoint Global.

Говорител на Databricks, която предоставя инструменти за данни, анализ и изкуствен интелект, е отказал да коментира. The Information по-рано писа, че компанията е водила разговори с инвеститори за набиране на капитал.

В интервю за Bloomberg тази седмица главният изпълнителен директор Али Годси заяви, че компанията е добре капитализирана и не е необходимо да набира пари, но може да обмисли все пак да го направи по стратегически причини.

„Винаги има разговори с инвеститори“, коментира той. „През цялото време получаваме входящи заявки“.

Въпреки че оценките на много стартъпи се понижават, базираната в Сан Франциско Databricks е яхнала вълната на интереса към изкуствения интелект.

По-рано тази година компанията каза, че пуска Dolly – голям езиков модел, който ще помогне на клиентите да създадат собствени приложения с генеративен изкуствен интелект, подобен на ChatGPT. През юни компанията сподели, че е достигнала годишни приходи от 1 млрд. долара. През същия месец Databricks обяви, че ще придобие платформата за генеративен изкуствен интелект MosaicML за около 1,3 млрд. долара.

Макар че Databricks беше смятана за претендент за IPO тази година, Годси коментира, че компанията няма предвид конкретна дата.

Инвестор.бг търси новия ЕДНОРОГ на България - ако имаш стартъп, кандидатствай ТУК до 31 август.

Founders Today е проект, който дава възможност на шестима успешни създатели на стартиращи компании да получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още