IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилният оператор Veon продава руския си бизнес за 2,2 млрд. долара

Русия формира около половината от приходите на базираната в Нидерландия група

20:04 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нидерландският мобилен оператор Veon, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Амстердам, заяви в четвъртък, че ще продаде руския си бизнес - "Вымпелком", на висши членове на мениджърския екип, ръководен от главния изпълнителен директор Александър Торбахов, за 130 млрд. рубли (2,15 млрд. долара), съобщи Ройтерс.

Чрез дъщерното си дружество "Вымпелком" Veon управлява марката Beeline в Русия - пазар, който формира около половината от приходите на групата. Veon управлява също Beeline в Казахстан и Kyivstar в Украйна.

Така Veon, която очаква сделката да приключи до 1 юни, се присъединява към нарастващия списък с западни компании, които продават активите си в Русия, след като Москва нападна Украйна в края на февруари.

От Veon казват, че изкупуването на Vimpelcom от ръководството предполага очаквана стойност на предприятието от приблизително 370 млрд. рубли. Въпреки че Veon продава с отстъпка, сделката е сравнително рядък пример за размяна на пари между страните на фона на бързото корпоративно изтегляне на западни компании от Русия.

Японската Nissan понесе загуба в размер на 687 млн. долара, като прехвърли бизнеса си в Русия на държавна компания за символичното едно евро, отразявайки по-ранен ход на Renault, която продаде мажоритарния си дял в руската "Автоваз" за една рубла. Много компании не са разкрили стойността на своите продажби.

Споразумението включва условие, което позволява на Veon да се възползва от продажбата на "Вымпелком" на по-висока оценка в срок до 30 месеца след приключване на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още