IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Пенев: Едно от най-опасните неща при инфлацията е спиралата на очакванията

Корпоративните облигации все още не са отчели рецесията, която идва, особено тези с висок рейтинг, смята изпълнителният директор на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

08:45 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори ще представят своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г. по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

- Г-н Пенев, преди година на предния IFF отново коментирахме темата за инфлацията, като тогава повечето експерти очакваха тя да се забави след първото полугодие на 2022 г. Но никой тогава не очакваше войната в Европа. Какви са очакванията Ви, кога ще достигнем пика ѝ?

Има немалък шанс пикът на инфлацията да е достигнат в някои части на света. За съжаление, последните налични данни от Европа - тези за септември – показват, че нашият континент не е от тях. Все още инфлацията при нас се ускорява. В последните месеци цените на редица важни суровини, които влияят на ценовите индекси, спаднаха сериозно. Това, рано или късно, ще се отрази и на цените. В същото време обаче не може да очакваме темповете на поскъпване на стоки и услуги да се върнат на ниските си нива отпреди 5 години. В Европа картинката стои може би една идея по-лошо поради късното включване на ЕЦБ в борбата с инфлацията, слабото евро, вноса на редица суровини и твърдата зелена политика.

Ивайло Пенев, CFA, MBA
Снимка: "ЕЛАНА"

Ивайло Пенев е изпълнителен директор на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт". Ръководи отдел „Управление на активи“. Професионалната му кариера започва през 2001 г. в "Първа Източна Международна Банка" АД (сега "Интернешънъл Асет Банк" АД). След кратък стаж като счетоводител е назначен в управление „Ликвидност, пазари и инвестиции“, където отговаря за търговията с дългови инструменти и валута. През 2004 г. се присъединява към екипа на групата "ЕЛАНА", първоначално в отдел „Международни финансови пазари“ на инвестиционния посредник "ЕЛАНА Трейдинг", а от средата на 2007 г. става част от отдел „Управление на активи“ на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт".

Ивайло Пенев притежава магистърска степен по Финанси с профил „Банково дело“ от Университета за национално и световно стопанство в София, MBA степен от Vienna University Executive Academy и е сертифициран финансов анализатор (CFA). Изнасял е тематични лекции в Американския университет в Благоевград, лятното училище на Фондация „Атанас Буров“ и е бил хоноруван преподавател в магистърската програма по Финанси на Нов български университет – София.

- Как се отразяват покачващите се цени върху икономическите нагласи? Може ли скоро инфлацията да се забави?

Едно от най-опасните неща при инфлацията е спиралата на очакванията. Когато всички очакват нещо и се опитват да го изпреварят, в случая чрез покупки на стоки и услуги, чиито цени мислим, че ще скочат, то ние спомагаме очакването да се превърне в реалност. В момента ми се струва, че по-скоро хората очакват инфлацията да се забави, което е подкрепено и от движенията на цените на енергията, която е с основно влияние в ценовите индекси.  
 
Доходността по еврооблигациите на компании с добър кредитен рейтинг със среден остатъчен срок от малко под шест години се повиши от половин процент до средно 4,3% от януари насам. Въпреки това доходността по облигациите на големи германски корпорации като BMW, Linde или Siemens е с около един процентен пункт по-ниска от средния лихвен процент при матуритет от малко под шест години.

- Заслужават ли си инвестиции в корпоративните облигации с добър кредитен рейтинг? Под контрол ли са дълговете им?

Корпоративните облигации все още не са отчели рецесията, която идва, особено тези с висок рейтинг. Компенсацията, която инвеститорите искат, за да ги притежават, или т.нар. спредове над държавните облигации, все още са на нива далеч от пиковите стойности по време на предходни кризи. Тепърва има място те да се търгуват на по-високи доходности, което ще ги направи атрактивни. Истината е, че облигационните индекси претърпяха сериозни промени през последните години – средният срок до падеж на книжата в тях се увеличи видимо, а кредитното качество (рейтинг) спадна.

Благодарение на програмите на централните банки много от компаниите се финансираха евтино и вземаха пари просто защото имаха възможност. Част от тях ще имат сериозни трудности да се рефинансират, ако централните банки вече не са на пазара като голям купувач. 

- Финансовите пазари изстискаха много от инвеститорите в тази най-лоша инвестиционна година от финансовата криза насам. Глобалният индекс на акциите MSCI World се срина с 20%, а акциите на развиващите се пазари загубиха 24%. Държавните облигации на индустриализираните държави са загубили досега 19%, а облигациите на компаниите със слаб кредитен рейтинг - 15%. Как смятате – отмина ли най-лошото за акциите? Виждаме ли дъното на мечия пазар?

Въпросът дали дъното е на пътя пред нас, или в огледалото за обратно виждане, за мен има ясен отговор и той е, че все още не сме видели най-лошото. Основният ми аргумент са масираните повишения на лихвите в целия свят, които имат нужда от няколко месеца, преди да се проявят в реалната икономика. Проявлението е спад на икономическата активност, който след това ще видим и в отчетите на компаниите. Така спадналите коефициенти на борсовите индекси изведнъж отново ще скочат, но поради спад на знаменателите. Нека си припомним и че пазарите обикновено достигат дъната си, когато повишенията на лихвите са приключили и дори са започнали пониженията.

ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Основан през 2002 г., ЕЛАНА Фонд Мениджмънт е един от първите лицензирани фонд мениджъри в България, както и учредител на някои от първите взаимни фондове.

Дружеството е част от най-старата институция в небанковия финансов сектор – ЕЛАНА, която има история на иноватор в областта на финансите, инвестициите и инвестиционното консултиране вече 31 години.

 

- Защо „Елана“ подкрепя за поредна година Investor Finance Forum? 

Investor.bg е една от малкото медии в страната, които са фокусирани върху родния капиталов пазар. Ежегодните събития се оформиха като форум, който инвеститорите очакват с интерес и е място всеки от нас да обмени идеи и да чуе интересни мнения по важни теми от подготвени и интересни гости. За нас е важно да подпомагаме усилията на Investor.bg за популяризиране и развитие на българския капиталов пазар.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още