IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ялъмов: Колективните схеми са лесен и гъвкав начин да реализирате инвестиция

В следващите години ще сме свидетели на по-активно определяне на лихвената ставка от централните банки, прогнозира прокуристът на „Капман Асет Мениджмънт“

13:02 | 04.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Капман Холдинг Снимка: Капман Холдинг

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За актуалните тенденции на капиталовите пазари, очакванията за лихвените политики на централните банки и изграждането на успешни инвестиционни стратегии, разговаряме с Николай Ялъмов, прокурист на УД „Капман Асет Мениджмънт“ АД, който ще участва във форума.

- Г-н Ялъмов, инфлацията и лихвите са основна тема за пазарите от месеци. Какви са настроенията на световните пазари за тренда до края на годината?

Въпреки че беше ястребово задържане, след решението на Федералния резерв да остави лихвите непроменени за втора поредна среща видяхме спад на волатилността на лихвените проценти и високодоходните валути, които отново започнаха да се представят добре. По-спокойните пазарни условия вървят ръка за ръка с преоценяването на средносрочния цикъл на Фед. Спомнете си, че миналия месец историята беше много "по-високо за по-дълго" и доста невероятно, най-ниската точка за цикъла на Фед през следващите години беше оценена само на 4,50%. Това ценообразуване сега коригира с 60 базисни пункта по-ниско през последните няколко седмици и дори видя доходността в късия край на кривата на американските държавни ценни книжа да започне да се движи по-ниско, например отново под 5%. Може да е твърде рано да се очаква тези краткосрочни лихвени проценти да се понижат много, но изглежда, че инвеститорите са малко по-отворени към перспективата за по-слаби данни.

ЕЦБ засега е приключила с увеличението на лихвените проценти, след като през 2022 година видяхме връх на инфлацията от 10,6%, текущите данни за октомври отчитат забавяне до 2,9%, което е значително по-близо до целта на ЕЦБ от 2%. Въпреки това основният лихвен процент се очаква да остане около текущите нива достатъчно дълго в опит за изпълнение на прогнозите за 5,6% за тази година и 3,2% за следващата. На фона на рязко повишената доходност при дълговите книжа, това е сериозно предизвикателство пред институцията.

След рязкото повишение в цените на енергоносителите, храните и услугите през миналата година, очаквано, факторът време показа, че е необходим период, в който мерките за стабилизиране да покажат резултат и към момента имаме тенденция за плавно връщане в нормални граници.   

При цените на енергоносителите сме на нива, които се възприемат като нормални за пазара в момента. Стабилизират се и цените на хранителните стоки. Очакванията на централните банки са за плавно понижение на инфлацията и достигане до наложените цели в началото на 2025 година. 

- Какви са текущите очаквания за евентуалните понижения на лихвите в бъдеще?

На последното си заседание Фед остави лихвите без промяна, подкрепен в решението си от данните за икономиката на страната и в частност данните за заетостта, но остави отворена темата за по-нататъшно увеличение при необходимост в знак на устойчивост на икономиката. Борбата с инфлацията повиши цената на капитала до нива, които предизвикаха сътресение в световната икономика. В същото време фискалният цикъл в САЩ се обръща, което заедно с високите лихвени проценти, би могло да тласне икономиката в стагфлационна среда.

Останалите централни банки следват с известно закъснение действията на Федералния резерв на САЩ в опит да подържат стабилност в икономиките си. Ако не настъпят значими събития, то най-вероятно през следващата година ще станем свидетели на първото понижение на лихвите. Трябва да сме наясно, че в следващите години ще бъдем свидетели на по-активно определяне на лихвената ставка от страна на централните банки в зависимост от икономическата ситуация.

Николай Ялъмов

Николай Ялъмов е прокурист на УД „Капман Асет Мениджмънт“ АД и управляващ дружествата от „Капман Холдинг“ АД. Той има 25 годишен опит в сферата на финансите и управлението.

Николай Ялъмов участва в управителните органи на Българска асоциация на Управляващите дружества (БАУД), Българска Асоциация на Лицензираните Инвестиционни посредници, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той е учредител (през 2012 г.) и председател на Управителния съвет на Фондация „Захари Стоянов“.

Николай Ялъмов е магистър по „Финанси“, притежава правоспособност като Брокер на ценни книжа от КФН.

- Как изглеждат сценариите за развитие на икономиката и пазарите при наличието на  още едно форсмажорно събитие – конфликта Израел - „Хамас“? Очертава  ли се „меко кацане“, или рискът  от истинска рецесия надделява?

Винаги, когато възникне военен конфликт, той намира отражение на финансовите пазари. Конкретно войната между Израел и "Хамас" дойде някак неочаквано и допълни и без това достатъчно дългия списък на съществуващи и потенциални конфликти. Все пак в региона се преплитат интересите на редица производители на петрол и природен газ, а икономиките са чувствителни към резки колебания в стойностите им. На фона на развитието на конфликта не очаквам да наблюдаваме ескалация и въвличане на други страни от региона в него.

Тъй като фискалният цикъл на САЩ вероятно се превръща от положителен в отрицателен, американската икономика ще започне да се забавя, докато и Европа, и Китай вече са със слаб икономически растеж. Това поставя света пред потенциална стагфлационна среда, в която реалният икономически растеж се забавя, докато инфлацията остава по-висока от историческата средна стойност. За последен път светът се страхуваше от стагфлация през летните месеци на 2022 г., но тези страхове могат бързо да се върнат и да преследват пазара на акции.

Ако икономиката навлезе в лека форма на стагфлация, ключова би била оценката на инвеститорите за това и как тя ще се отрази на пазарите на акции. Исторически данните показват, че най-добрите сектори по време на стагфлацията са защитните сектори като здравеопазване, потребителски стоки, комунални услуги и енергетика. Секторите, които често се влошават, тъй като икономическият растеж се забавя и инфлацията или безработицата нарастват, са недвижимите имоти, финансите и информационните технологии.

- Кеш, акции, облигации, активи убежища, суровини: какви са предимствата и какви – рисковете, при изграждането на инвестиционните стратегии?

На първо място, класически са банковите депозити, които предвид нивото на лихвите в страната към момента не предлагат съществена защита от инфлация.

Суровините са друга възможност и те основно са разпределени на двете основни групи -селскостопански суровини и промишлени суровини. Най-търгуваните суровини на борсите включват селскостопанските - соя и царевица, енергийните - суров нефт и металите - стомана, желязна руда, злато, мед, алуминий и сребро. Цените на суровините се влияят от различни фактори, включително търсене и предлагане, икономически растеж, валутни курсове, геополитика, време и инфлация. Съществуват множество възможности за инвестиране в стоки, чрез акции, стокови ETC, ETF или взаимни фондове.

За текущата пазарна конюнктура добрият инвестиционен портфейл трябва да включва преобладаващ процент в дефанзивни активи (фармация, потребителски стоки, земеделска земя, дългови книжа), следвани от активи, които корелират с цените на енергийните суровини (петрол, природен газ) и ценните метали, както и акции на глобални технологични компании. 

Дълговите инструменти в лицето на ДЦК или корпоративен дълг са друга възможност, предлагаща сравнително добра възможност, и ако на фона на сравнително по-висок риск на инвестиция при корпоративен дълг, то високите доходности в момента при ДЦК предлагат добра възможност за инвестиция, но тука трябва да се отчете по-големият размер на инвестираната сума и по-дългия времеви хоризонт.

Инвеститорите обикновено се ограничават до следните четири инструмента за търговия: акции, облигации, фондове и ETF.  На фона на възстановяването на разстроените вериги за доставки, опасения за рецесия и усложняване на геополитическата обстановка сред инвеститорите, публичните компании отчитат стабилно възстановяване и преминаване на нивата от предпандемичната 2019 г.

Ако до момента не сте инвестирали във формирането на портфейл от акции, то явно причината е или в ограничени познания за това, или в липсата на свободно време, което трябва да отделите за ежедневно следене на инвестицията си, затова да разгледаме вариант за сравнително лесна инвестиция в колективни схеми или борсово търгувани фондове ETF (Exchange Traded Fund).  

Колективните схеми предлагат сравнително лесен и гъвкав начин да реализирате инвестиция, която да покрива широк спектър от формиран портфейл в дружества от регионален или глобален мащаб.   

Плюсът при такава инвестиция е във възможността за малка по размер инвестирана парична сума, възможност за регулярно увеличение на инвестираните средства, лесен достъп за осребряване на инвестицията.   

Инвестиращият трябва да вземе предвид, че инвестицията във взаимни фондове обикновено е с минимален времеви хоризонт от 3 до 5 години. 

Инвестицията в колективни схеми е добра, ако не разполагате с необходимото образование, обучение и нямате време да следите ежедневно данните, както и да търсите подценени компании.    

Новият фонд на Капман Г-7&Хонконг е именно едно от тези решения. Той ще влага средства в 40 от най-големите компании в света на осем различни пазара. Целта пред него ще е да постигне по-добра доходност от инфлацията.

Рискови фактори, които са относими към дейността на НИФ, са пазарен, ликвиден, лихвен, кредитен, рискове от използване на деривати и други рискове ( политически, данъчен, оперативен, управленски и др.)

- Какво подсказват публикуваните досега финансови отчети на компании за третото тримесечие на годината?

На фона на възстановяването на икономиката и на веригите от доставки, очакванията за финансовите данни в отчетите бяха по-позитивни от реалните. Преобладаваха данни, които бяха по-ниски от прогнозните, като добро представяне видяхме при технологичния сектор и здравеопазването.

Интервюто не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още