IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Миланов: Кредитната активност ще остане висока и през настоящата година

Може да очакаме ръст на дoxoднocттa пo дeпoзититe и оттам – лек pъcт нa лиxвитe пo ипoтeчнитe ĸpeдити, каза изпълнителният директор на „Инвестбанк“

11:02 | 25.04.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

През 2023 г. печалбата на банките в България нарасна с близо 65% спрямо предходната година до рекордните 3,4 млрд. лв. Каква обаче ще бъде 2024 г. за банковата система у нас и какви са предизвикателствата пред финансовите институции? Очаква ли се повишение на лихвите по жилищните кредити и на какво се дължи по-бързо увеличаване на лихвите по кредитите за бизнеса, отколкото на тези за домакинствата? На тези въпроси потърсихме отговор от изпълнителния директор на „Инвестбанк“ АД Светослав Миланов. Той е и един от лекторите на форума на Investor.bg Banking Today, който ще се проведе на 25 април 2024 г. в София. 

– Г-н Миланов, какви са предизвикателствата пред банковата система в България през 2024 г.?

– Нека започна с това, че изминалата 2023 г. беше много успешна за българския банков сектор, въпреки сериозната турбуленция, която предизвикаха инфлацията и военните конфликти около нас. Кредитната активност, макар и с по-ограничени спрямо 2022 г. темпове на растеж, остана висока и това ще се запази и през настоящата година.

Това, които ще окаже влияние, е промяната на лихвените проценти на Федералния резерв и на ЕЦБ – то ще се отрази на условията за финансиране на отделните икономически сектори у нас. В този контекст има и друг сценарий – а именно по-слабо търсене на финансов ресурс за оборотни средства например. В условията на политическа несигурност пътят, по който върви България, не изглежда съвсем ясен. Сигналите за инфлацията също са противоречиви и все още е твърде рано да смятаме, че галопирането на цените е зад гърба ни, въпреки че ЕЦБ обяви, че е напът да намали лихвените проценти през юни тази година. Намалението на разходите по заемите вероятно ще бъде факт, ако няма драстична промяна на геополитическите и икономическите перспективи. Това, което е обнадеждаващо е, че всъщност на фона всички сътресения от последните години, доверието в сектора се повишава.    

Светослав Миланов
Инвестбанк

Светослав Миланов е изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Инвестбанк“ АД от Септември 2021 г.

Той има богат опит в банковата сфера. Кариерното му развитие минава през ръководни позиции в няколко банкови институции: Fibank България, „Алфа банк“ и TBI, бил е изпълнителен директор на „Първа инвестиционна банка“ в Албания.

Завършил е магистратура в Югозападния университет „Неофит Рилски“, а бакалавър – в УНСС. Придобива и сертификат по бизнес счетоводство от The Chartered Institute of Management Accountants в Лондон. 

– Лихвите по жилищните кредити в България остават на нива, по-ниски от средните за еврозоната. Очаква ли се повишение през тази година? По какъв начин влизането в еврозоната ще се отрази върху лихвите по жилищните кредити?

– За тази година нашите анализ показват, че може да очакаме ръст на дoxoднocттa пo дeпoзититe и оттам – лек pъcт нa лиxвитe пo ипoтeчнитe ĸpeдити. Не говоря за нещо драстично, а по-скоро в диапазона междy 0,3% и 0,5% нa лиxвитe пo ипoтeчнитe ĸpeдити. При евентуално влизане в еврозоната, не се очаква шокова пpoмянa пo oтнoшeниe нa пoвишaвaнe нa лиxвитe. Те ще останат на нивата, на каквито са дoгoвopeни пpeди дaтaтa нa eвpoзoнaтa, но впocлeдcтвиe ĸoгaтo се cлeдят пoĸaзaтeлитe за ЕURІВОR, вероятно ще имa пoĸaчвaнe до средните нива за еврозоната. Ще дам пример: ако в еврозоната минималната лихва по депозитите в Централната банка е около 4%, то лихвите по ипотеките вървят около 3%. Очевидно посоката ще бъде нагоре, но в никакъв случай рязко и шоково. Според Закона за въвеждане на еврото нa дaтaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo ĸpeдитнитe инcтитyции и дpyгитe дocтaвчици нa плaтeжни ycлyги eднoĸpaтнo щe пpeвaлyтиpaт вcичĸи лeвoви caлдa пo cмeтĸи нa cвoитe ĸлиeнти в eвpo, бeз тaĸcи и ĸoмиcиoни зa ĸлиeнтa и пpи зaпaзвaнe нa ycлoвиятa пo cъoтвeтнитe дoгoвopи, вaлидни пpeди пpeвaлyтиpaнeтo.

Πpeдвидeнo e нoвият лиxвeн пpoцeнт пo дoгoвopи зa ĸpeдит c пpoмeнлив лиxвeн пpoцeнт дa нe мoжe дa e пo-виcoĸ oт paзмepa нa лиxвeния пpoцeнт пo тяx пpeди дaтaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo. Πpи дoгoвop зa ĸpeдит c фиĸcиpaн лиxвeн пpoцeнт ĸъм дaтaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo лиxвeният пpoцeнт щe ocтaнe тaĸъв, ĸaĸъвтo e бил дoгoвopeн пpeди дaтaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo.

– Като стана дума за еврозоната, проектът на Закон за въвеждане на еврото, който беше представен за обществено обсъждане в края на март, дава основата за регламент как ще се случи преходът. Готова ли е банковата система за този преход и по какъв начин се отразява очакваното забавяне на присъединяването след 1 януари 2025 г.?

– Банковата система е готова, но това отлагане не е проблем само по себе си, проблем е сигналът, който изпращаме и несигурността, която страната ни излъчва. Инфлацията, свръхдефицитът, огромните кешови наличности и политическата криза са съществени предизвикателства по пътя ни към единната валута, а в момента не изглежда, че се взимат съществени мерки за решаването им. От страна на банките, няма място за притеснения. 

– В България се наблюдава тенденция на по-бързо увеличаване на лихвите по кредитите за бизнеса, отколкото на лихвите по кредитите за домакинствата. На какво се дължи това?

– Действително това е секторът, в който политиката на ЕЦБ за повишение на лихвите се пренася по-осезаемо. Само за година лихвите на заемите за фирмите скочиха с над 2 процентни пункта за кредитите в лева и над 3 процентни пункта за кредитите в евро. Тенденцията ще се задържи, защото влияние оказва и водената политика от БНБ за задължителните минимални резерви. Тази политика е провокирана от ръста на цените, заплатите в частния сектор, както и силното потребителско търсене.

– Защо подкрепяте събитието Banking Today?

– Това е едно от водещите събития в сектора, където можеш  да си свериш часовника, да чуеш и видиш как се променя светът на финансите. Обмяната на идеи и опит винаги е добра инвестиция. От традиционна и сравнително малка банка, „Инвестбанк“ се превърна в модерна дигитална кредитна институция, на пазара сме вече 30 години и за нас е важно да бъдем в крак с тенденциите, да говорим открито за предизвикателствата и да споделяме опита си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още