fallback

Русия е загубила контрола над големия украински град Херсон

Турският президент Реджеп Ердоган увери украинския си колега Володимир Зеленски, че Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна

21:02 | 25.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател

Русия е загубила контрола над град Херсон, единственият голям украински град, който силите на руския президент Владимир Путин успяха да превземат. Това посочи високопоставен служител на Пентагона, цитиран от БГНЕС.

"Украинските сили в момента водят ожесточени боеве в Херсон и отблъскват руските завоеватели там, което отново превръща стратегически важния пристанищен град в "оспорвана територия"", заяви източникът.

Това противоречи на изявление, публикувано днес от генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб, който заяви, че Херсонската област е "под пълен контрол".

Връщането на Херсон би бил огромен удар по военните усилия на Путин, което би затруднило Русия да осъществи плановете си за завземане на украинското черноморско крайбрежие и южното пристанище Одеса. Загубата на Херсон също така би застрашила руските войски, които се сражават в близкия Николаев, съобщи представителят на Пентагона.

Друг признак за безизходицата, в която се намират войските на Москва е, че те са заели „отбранителни позиции“ до столицата Киев и не показват никакви признаци, че могат да се придвижат.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха войната по време на телефонен разговор.

Ердоган увери Зеленски, че по време на срещата на върха на лидерите на НАТО в Брюксел той е потвърдил подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна.

Според оценките на ООН в Украйна са загинали най-малко 1081 цивилни граждани, а 1707 са ранени, като същевременно ООН предупреждава, че истинската цифра вероятно е много по-висока.

Над 3,7 млн. украинци също така са избягали в съседни държави, а още над 6,5 млн. са разселени в страната, по данни на Агенцията на ООН за бежанците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още