IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис: Санкциите срещу Русия може да навредят повече на Европа

Има значителен инфлационен натиск заради войната, а енергийните разходи ни вредят, предупреди министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

19:12 | 25.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Безпрецедентният масивен пакет от санкции срещу Русия "всъщност се отразява негативно" и вреди и на европейската икономика. За това предупреди министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за CNN, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че руската икономика се е свила с около 10%, като добави, че "всички постижения, които Русия е постигнала през последното десетилетие, могат да бъдат заличени в рамките на една година".

Мицотакис обаче предупреди, че Европа трябва да бъде много внимателна със санкциите, за да не допусне те да навредят на Стария континент повече, отколкото на Русия.

„Всички трябва да преразгледаме прогнозите си за растежа, изправени сме пред значителен инфлационен натиск в резултат на войната, а енергийните разходи наистина ни вредят", допълни той.

Малко след избухването на войната редица западни държави наложиха ограничения срещу Русия, търговските банки, олигарсите, държавния глава Владимир Путин и неговите приближени, Руската централна банка, а западни компании прекратиха операциите си в страната.

В петък Европейският съюз (ЕС) и САЩ сключиха споразумение за увеличение на щатските доставки на втечнен природен газ за Европа в опит да намалят зависимостта на Стария континент от руски енергоизточници.

Междувременно френското вътрешно министерство съобщи, че е извикало руския посланик в знак на протест срещу "неприемливите" туитове, публикувани от посолството в Париж, в които се показват обидни карикатури, изобразяващи Европа и САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още