IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Войната в Украйна преначертава световната икономика

Случващото се наистина е геноцид, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, повтаряйки думите на президента на САЩ Джо Байдън

21:55 | 13.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Войната в Украйна преначертава световната икономика, подклаждайки опасенията за рецесия и създавайки спешна нужда от „предотвратяване на глада“ за стотици милиони хора по света. Това каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от CNN.

Тя коментира поскъпването на световно ниво на храните и горивата - възходящ тренд, отчасти започнал заради пандемията и проблемите със снабдителните вериги, и допълнително влошил се заради конфликта в Украйна. "Това е голям проблем", каза Йелън, като уточни, че покачването на цените ускорява инфлацията, но и свива търсенето.

"Особено в Европа, която е по-уязвима, се притеснявам повече за рецесионни перспективи", каза Йелън, изтъквайки зависимостта на региона от руски енергоносители. "Но е възможно да е удар върху световния растеж", допълни американският финансов министър.

Тя отправи предупреждение към страните, които не се стремят да прекратят финансовите си взаимоотношения с Русия или търсят начини да подкопаят наложените вече санкции.

"Въпреки че много страни приеха обща позиция срещу действията на Русия и много компании бързо и по свое желание прекъснаха бизнес отношенията си с Русия, някои страни и компании все още не са го направили", коментира Йелън.

Тя се обърна към тези, които "седят на оградата" (отказват да вземат решение и да предприемат мерки - б.а.) и по-конкретно към Китай, изтъквайки "специалните взаимоотношения" на Пекин с Москва.

"В бъдеще ще бъде все по-трудно да се разделят икономическите въпроси от по-широки съображения, свързани с националния интерес, включително националната сигурност", посочи Йелън, като допълни, че Китай трябва да уважи наложените от запада санкции.

Миналата седмица Йелън предупреди, че руската атака срещу Украйна може да нанесе голям удар върху световната икономика.

Във вторник американският президент Джо Байдън за първи път използва думата „геноцид" във връзка със зверствата в Украйна.

„Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

В сряда министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо повтори думите на Байдън.

„Мисля, че е абсолютно правилно все повече хора да говорят и използват думата "геноцид" по отношение на това, което прави Русия и Владимир Путин“, каза Трюдо пред репортери в Квебек, предава БГНЕС.

„Мястото е пълно с болка и страдание. Тук са убивани и измъчвани цивилни украинци, бомбардирани са жилищни домове и друга цивилна инфраструктура", каза по-рано през деня президентът на Литва Гитанас Науседа, цитиран от БГНЕС.

Междувременно Русия наложи ответни санкции на 398 членове на Конгреса на САЩ. На тях ще им бъде забранено да влизат на територията на Руската федерация.

„В отговор на новата вълна от антируски санкции, предприети на 24 март от администрацията на Байдън срещу 328 депутати от Дума (руския парламент - б.а.), са предприети реципрочни наказателни мерки срещу 398 членове на Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати “, се казва в изявление на руската дипломация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Ватенкопф, какъв точно европейски народ си ти, ако не е тайна? И как ще се "погрижиш"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
forexar
преди 2 години
Моля не цитирайте Трюдо! Или поне обяснете кой е той и какви велики дела твори в Канада! И защо трябва мнението му да се взима на сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така, геноцидът не е само срещу Украйна, а и срещу европейските народи. Заради това ние, европейските народи, ще се погрижим дребния кремълски ypoд да си получи заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
геноцид е наистина ... върху европейските народи ... събитията в Украйна са параванът зад който сатанистите действуват ... преди беше пландемията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още