fallback

Киев: Путин се изплю в лицето на Гутериш и Ердоган

Русия ще е отговорна за всяка хранитела криза, ако сделката за износ на зърно се провали, каза говорителят на външното министерство Олег Николенко

16:07 | 23.07.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия ще е отговорна за всяка хранитела криза, ако сделката за износ на украинското зърно от Одеса се провали сред рактените удари. Това заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от БГНЕС

„Руският ракетен (удар) е плюнката на Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган, които положиха огромни усилия за постигане на споразумение“, каза Николенко. „Ако постигнатото споразумение не бъде изпълнено, Русия ще носи пълната отговорност за задълбочаването на световната хранителна криза“, добави той.

„Генералният секретар на ООН недвусмислено осъжда докладваните удари в украинското пристанище Одеса“, каза заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак в изявление. Той добави, че "пълното изпълнение (на сделката) от Руската федерация, Украйна и Турция е наложително."

В петък Москва и Киев постигнаха споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море. Преговорите между двете страни, участие, в които взеха и представители на Турция и ООН, бяха ключови за избягването на продоволствена криза на фона на вече поскъпналите храни и ускоряващата се инфлация.

Споразумение би могло да освободи около 18 млн. тона пшеница, царевица и други доставки, които войната попречи на Украйна да изнася. Руската инвазия допринесе за повишаването на световните цени на храните, което според официални представители на САЩ е предизвикало протести в 17 държави.

Ден по-късно обаче ракетни удари на Русия удариха пристанището в Одеса, като навредиха и на железопътната инфраструктура и военното летище в централна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още